Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z UE

  • www.farmer.pl
  • Autor: Iwona Dyba, farmer.pl
  • Data: 08-05-2015, 12:48
Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z UE
Największym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE

Wysokie koszty produkcji trzody chlewnej, choroby nękające stada i drastyczne spadki pogłowia macior nie pozostawiają Chińczykom wyboru – są zmuszeni, aby pokryć deficyt wieprzowiny zwiększonym importem tego gatunku mięsa. W dużej części pochodzącym z krajów europejskich.

W pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6 proc. do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9 proc. do 190,8 tys. ton.

Okazuje się, że największym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23 proc. więcej mięsa i o 27 proc. więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72 proc. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA obniżyły się o 21 proc., a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu - informuje FAMMU/FAPA.

Rynek chiński nie ma wyboru, musi zapełnić podażową lukę na mięso wieprzowe. Z miesiąca na miesiąc Chiny tracą swoją samowystarczalność w produkcji tego gatunku mięsa.  W ciągu ostatnich 16 miesięcy pogłowie macior zmalało w tym kraju aż o 7 mln szt. i wszystko wskazuje na to, że ten trend będzie kontynuowany. Dla wszystkich przedsiębiorców jest to dobry moment, aby starać się o pozyskanie tamtego rynku.

Chińscy właściciele Smithfield Foods (spółka Shuanghui International), którzy dokonali przejęcia koncernu w 2013 r. są w bardzo dobrym położeniu. Będą mogli teraz sterować zaopatrzeniem rynku wewnętrznego w wieprzowinę. Wieprzowina jest zdecydowanie najchętniej kupowanym przez Chińczyków mięsem – w 2012 r. wydatki na nią stanowiły prawie 6 proc. całego koszyka konsumpcyjnego.

Spożycie wieprzowiny w Chinach znacząco przewyższa spożycie pozostałych produktów. W 2012 r. wynosiło 37 kg na osobę (wg różnych źródeł mogło się ono wahać między 23 a nawet 40 kg). Najwyższe spożycie wieprzowiny odnotowuje się w zachodnich regionach kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 11-05-2015, 09:46:
Wszyscy eksportują.... poza Polską...
nasza wieprzowina jest bardzo zła, dopiero najpierw muszą ją kupić Niemcy aby móc ją wyeksportować...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH