Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chiny otwierają swój rynek dla polskiego drobiu

  • Autor: Łukasz Stepniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-07-2009, 13:09
Chiny otwierają swój rynek dla polskiego drobiu
fot. www.agrivet.pl

Po Ukrainie, Białorusi i Rosji swój rynek dla polskiego drobiu otworzyły Chiny. Od 1 lipca rodzimi producenci mogą eksportować drób i jego przetwory na największy na świecie rynek - dowiedział się serwis portalspozywczy.pl.

Polskie ministerstwo rolnictwa otrzymało właśnie oficjalny dokument z Ministerstwa Rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej zezwalający na wwóz od 1 lipca polskiego drobiu na chiński rynek.

W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy ministrowi Markowi Sawickiemu i jego współpracownikom udało się otworzyć dla polskich produktów żywnościowych m.in. granice Rosji, Ukrainy i Białorusi.

- Ciągle szukamy także nowych rynków, na które polscy producenci i przetwórcy mogliby eksportować produkowaną żywność - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Dycha, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Chiński rynek jest dla polskich eksporterów niezwykle atrakcyjny szczególnie teraz w dobie kryzysu. O ile odbiorcy z Ukrainy czy Rosji ze względu na trudną sytuację finansową mają problemy z terminowym regulowaniem płatności za odebrany towar, o tyle na rynku chińskim problemów z płatnościami nie ma. Chiny mają nadwyżki finansowe i są bardzo atrakcyjnym kierunkiem rozwoju eksportu dla polskiej żywności - dodaje Dycha.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH