REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Chiny prześcigną Francję w produkcji foie gras?

  • Autor: IAR
  • Data: 14-03-2012, 08:45

Chiny zamierzają konkurować z Francją w produkcji słynnego francuskiego „foie gras", czyli pasztetu z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek - informuje IAR.

REKLAMA

Sposób pozyskiwania tego smakołyku budzie wiele kontrowersji, gdyż zwierzęta karmione są przymusowo. W wielu państwach rozwiniętych właśnie z tego powodu ogranicza się produkcję „foie gras". Chiny chcą na tym skorzystać.

Jak podaje IAR za dziennikiem "South China Morning Post", inwestor z Wielkiej Brytanii ujawnił plany zbudowania centrum produkcji pasztetu z wątróbek kaczek i gęsi w pobliżu jeziora Poyang w prowincji Jiangxi. Deklaracje wywołały już protesty chińskich organizacji ekologicznych, które nawołują do bojkotu słynnego przysmaku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 14-03-2012, 20:31:
Jaka obłuda? Jaki konsumpcjonizm? Foie Gras to produkt ściśle związany z historią, tradycją południowo-zachodniej Francji i ludzi tam mieszkająych. Jego "bezmięsny brat" Foie de Crau to element regionu Prowansji tak jak Szampan, Szampanii. Co ja czy inni mają poradzić, że tak się produkuje pewne rzeczy od wieków? Człowiek to zwierzę przecież, a zwierzęta zabijają by jeść lub ze strachu. Takie sa odwieczne prawa natury i walka z tym to walka z wiatrakami.
Oczywiście piszę w tym momencie o prawdziwym, regionalny Foie Gras a nie o jakichś podróbach, które są robione w niektórych krajach europejskich i także w Chinach już od paru ładnych lat. Moim zdaniem, ten produkt powinien być elitarny i wytwarzany jedynie w miejscu gdzie powstał. Dla dobra zwierząt również.
  • adam 14-03-2012, 19:18:
Oszalały konsumpcjonizm prowadzi do kompletnego zdziczenia,wszelkie wartości etyczne zostają coraz bardziej mieszane z błotem,deptane.Towarzysząca temu obłuda,jak u regionalnesmaki przyprawia o mdłości.Aż dziw że to się jeszcze kreci-myślę że do czasu
  • regionalnesmaki 14-03-2012, 17:50:
Nie francuskie, tylko każde nie pochodzące z regionu wytwarzania. We Francji nie można wytwarzać tego produktu gdzie się chce i jak się chce. Sposób produkcji, gęsi i ich "karma" są ściśle określone, tak jak przez dekady i setki lat. A co kwestii etycznych, cóż, człowiek jada mięso bo tak stworzyła go ewolucja/Bóg, więc nie można udawać że się nie jest człowiekiem i wydziwniać, że to będę jadł, tego nie. Ludzie na świecie głodują, więc takie wybrzydzanie to chamstwo zwyczajne i brak szacunku do głodnych ludzi. Poza tym Foie Gras to nie przysmak a źródło bardzo ważnych minerałów, witamin i wielu innych składników. Jest to bardzo zdrowe i nie powiem, smaczne jedzenie.
To co natomiast będzie się działo w ChRL to już inna sprawa, całe szczęście, że coś tam się powoli zmienia na lepsze.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH