Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chiny: wzrost importu wołowiny pomimo redukcji wzrostu gospodarczego

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 30.03.16
  • Data: 15-04-2016, 09:07
Chiny: wzrost importu wołowiny pomimo redukcji wzrostu gospodarczego
Fot. Shutterstock

W 2015 r. Chiny sprowadziły około 473 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 60 proc. więcej niż rok
wcześniej. Wzrost ten zanotowano pomimo „schłodzenia” gospodarki chińskiej, która rozwijała się w minionym roku w tempie 6,9 proc. - podaje FAMMU/FAPA.

Trzeba podkreślić, że gorsze wyniki ekonomiczne gospodarki chińskiej nie spowolniły tempa wzrostu importu wołowiny do tego kraju. Warto przy tym zauważyć, że dane z handlu podawane przez Chińczyków stały się też bardziej rzetelne ze względu na rozprawienie się przez rząd w Pekinie z szarym rynkiem (mięso zaczęło trafiać legalnymi kanałami), co wpłynęło na jakość statystyk. W przeszłości dane dotyczące importu wołowiny do Chin nie były w pełni wiarygodne. Trudno też było uzyskać dokładne pochodzenie sprzedawanego mięsa na tym rynku.

Rozprawa z szarym rynkiem, którą przeprowadzono w Chinach w I połowie 2015 r., poprawiła wiarygodność statystyk, wykazując rosnący import tego gatunku mięsa do Państwa Środka. Był on bezpośrednim odbiciem rosnącego popytu płynącego od konsumentów chińskich. W 2015 r. zwiększył się wolumen wołowiny sprowadzonej na rynek chiński z Argentyny, Brazylii oraz Nowej Zelandii. Spadek wartości walut narodowych w tych krajach sprzyjał dostarczaniu do Chin mięsa po bardzo atrakcyjnych cenach. Można oczekiwać, że w 2016 r. wzrostowa tendencja w imporcie wołowiny na ten rynek dalej się utrzyma. Nie przeszkodzi w tym dalsze osłabienie się gospodarki chińskiej.

Do listy krajów, które mogą sprzedawać wołowinę do Chin dopisano w ostatnim czasie Irlandię oraz Mongolię, natomiast Wielka Brytania oraz Francja prowadzą z władzami Chin rozmowy dotyczące uruchomienia handlu. Szersze otwarcie Państwa Środka na wołowinę z zagranicy jest wynikiem strategii władz chińskich, które zamierzają obniżyć ceny tego gatunku mięsa na rynkach lokalnych, i tym samym sprawić, że będzie ono bardziej dostępna dla konsumentów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH