Chiny znoszą embargo na import wieprzowiny z USA, Meksyku i Kanady
1 grudnia chińskie władze weterynaryjne poinformowały o zniesieniu zakazu importu wieprzowiny z USA, Meksyku i Kanady. Embargo zostało wprowadzone w tym roku z uwagi na epidemię nowej grypy A/H1N1 u trzody chlewnej i związane z tym obawy o bezpieczeństwo mięsa wieprzowego - informuje FAMMU/FAPA.
Po naukowej ocenie ryzyka i stwierdzeniu braku zagrożenia zakaz został zniesiony. W 2008 r. Amerykanie wysłali na chiński rynek wieprzowinę o wartości 560 mln USD. Wznowienie importu nie oznacza jednak, że dostawy wzrosną znacząco. Chiny dążą bowiem do uzyskania samowystarczalności w zakresie zaopatrzenia w mięso wieprzowe, zwiększając krajową produkcję wspieraną subsydiowaniem hodowli trzody.
Spadek cen wieprzowiny w tym roku spowodował skumulowanie zapasów 120 tys. ton tego mięsa na rynku chińskim. W okresie od stycznia do października br. Chiny zakupiły na rynkach zagranicznych 110 tys. ton mięsa wieprzowego, tylko jedną trzecią ilości sprowadzonej w całym 2008 r. (373 tys. ton).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!