Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chów gęsi zamiast produkcji świń?

  • www.farmer.pl
  • Autor: Bartosz Wojtaszczyk, farmer.pl
  • Data: 30-05-2014, 16:23

Cena skupu żywca wieprzowego od lat jest niestabilna, a dochodowość produkcji wciąż pozostawia wiele do życzenia. Czy dla niewielkich gospodarstw, zajmujących się dotychczas produkcją świń, chów gęsi, może być sposobem na przetrwanie?

Tradycja spożywania gęsiny, niegdyś bardzo bogata, w ciągu ostatniego półwiecza, niemal całkowicie odeszła w zapomnienie. Dopiero w ostatnich latach, podjęto działania mające na celu przywrócenie „mody" na spożywanie mięsa tego gatunku drobiu. Polska gęś, ma jednak w Unii Europejskiej doskonałą renomę. W Niemczech, Francji, czy Belgii, uważana jest za specjał. Z tego też powodu, ceny skupu gęsi są dość korzystne.

Spróbujmy zatem porównać opłacalność jednej jak i drugiej produkcji, dla gospodarstw posiadających pomieszczenie inwentarskie o powierzchni 200 m2, mogących pomieścić 1300 dorosłych gęsi lub 300 tuczników. Dla ułatwienia, w zestawieniu zakładamy, że zarówno zwierzęta, jak i pasze pochodzić będą z zakupu. W obliczeniach nie uwzględniono kosztów pracy najemnej, gdyż w małych gospodarstwach (a o takich przecież mowa) rzadko zatrudnia się dodatkowych pracowników.

Powyższe porównanie jest oczywiście bardzo ogólne. Zysk z produkcji może być zmienny, w zależności od regionu kraju, pory roku, a przede wszystkim od stosunku cen. Z przedstawionego rachunku wynika jednak, że produkcja gęsi jest znacznie bardziej opłacalna od chowu trzody chlewnej. W tym przypadku, zmiana kierunku produkcji, nie wymaga dużych inwestycji. Do hodowli gęsi nadaje się w zasadzie większość budynków przeznaczonych na produkcję świń. Ważne jedynie, aby obiekt nie był ciemny, wilgotny i zagrzybiony. Oczywiście niezbędna jest także odpowiednia powierzchnia. Szacuje się, że dla tysiąca sztuk (a taka jest minimalna wielkość stada, gwarantująca opłacalność chowu), powierzchnia budynku, nie powinna być mniejsza niż 150 m2. Niekiedy, w budynkach należy zmodernizować lub całkowicie wymienić system grzewczy, gdyż gęsi w okresie odchowu wymagają dość wysokiej temperatury (25-26º C), a do końca 6 tygodnia życia, niezbędne jest dogrzewanie pomieszczeń. Należy się również liczyć z wydatkami związanymi z zakupem promienników, karmideł i poideł. Niezbędne jest także uwzględnienie kosztów związanych z wytyczeniem i przygotowaniem wybiegów dla ptaków, a także zakupem maszyn do zbioru zielonek, których gęsi zjadają znaczne ilości.

Wadą tej gałęzi produkcji jest z pewnością jej większa pracochłonność. Większości prac nie da się zmechanizować i muszą być wykonywane przez człowieka, choć warto pamiętać, że w małych gospodarstwach, nakład pracy związany z produkcją trzody chlewnej także jest wysoki.

Zagrożeń, jakie widać w przestawieniu produkcji na chów gęsi, upatrywać należy w upowszechnieniu ich produkcji. Obecnie, wciąż jest to hodowla dość „egzotyczna" i popyt na gęsinę wciąż pozostaje niezaspokojony. Obawiać się należy, że w chwili znacznego zwiększenia produkcji, ceny mogą dotkliwie spaść. Są to jednak przedwczesne obawy, na chwilę obecną, jest to doskonały pomysł dla małych gospodarstw, które chcą zwiększyć dochodowość swojej produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ja 24-09-2014, 21:55:
ale się czepiacie o słowa... chów i produkcja zostały tu użyte zamiennie, by nie było powtórzeń...
  • kalkulator 02-06-2014, 13:46:
faktycznie gdyby 3 powiaty przerzuciły się ze świn na gesi to rynek już dziś mocno napięty ( cały zysk jest generowany na eksporcie do malejącej grupy emerytów niemieckich) by się załamał. Wtedy producenci gesi mogą się przerzucić na produkcję dzdzownic dla wędkarzy. Inteligencja niektórych dziennikarzy jest zaskakująca
  • KUBA 31-05-2014, 16:09:
Zgadzam się z Marylką Sz, Redaktorzy nie rozróżniają hodowli od chowu czyli od produkcji, a zatem nie należy od nich wymagać rozważań na tematy ekonomiczne. Spożycie na gęsine u nas rośnie lawinowo bo 18 g/głowę/rok, a zatem totalna bzdura o opłacalności chowu tych ptaków i to na tak małą skalę jak 300 szt./rok. Eksport gęsiny zresztą spada od 2 lat.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH