Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

CIWF Polska ze specjalną kampanią wielkanocną

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2016, 11:34

CIWF Polska z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych filozoficznie pyta "Jajko czy kura?” i od razu podpowiada: ten wybór to żadna filozofia, wybierzmy kurę i jej dobro. Czyli taką kurę, która skubie zieloną trawę, wygrzewa się w słońcu i z zadowoleniem rozkłada skrzydła.

Organizacja CIWF Polska przygotowała zabawną kampanię wielkanocną z wizerunkami starożytnych filozofów (na zdjęciach pojawiają się Arystoteles, Sokrates, Epikur, Pitagoras i Platon), którzy powracają z filozoficznym pytaniem o jajko i kurę, ale zadawanym tym razem współczesnym konsumentom. Żebyśmy jednak nie musieli się nad odpowiedzią męczyć – organizacja odpowiada, że już przeprowadziła badania i zastanowiła się nad odpowiedzią, a nasz najlepszy możliwy wybór to… kura spacerująca po trawie. Jak to możliwe?

- Nasza organizacja istnieje od 50 lat i została założona właśnie przez hodowcę kur jeszcze w latach 60-ych. Zapoczątkowaliśmy pierwsze kampanie na świecie, które były wymierzone przeciwko klatkowej hodowli kur. Celem CIWF jest zlikwidowanie takiego intensywnego chowu zwierząt i doprowadzanie do zmiany systemu, w którym nie będzie to już możliwe. Dzięki naszym kampaniom udało się doprowadzić do przełomowej zmiany prawnej i zakazu klatek bateryjnych w całej Unii Europejskiej, ale nie poprzestajemy na tym. Uważamy, że hodowanie zwierząt w klatkach, bez dostępu do światła i wybiegu, nie jest po prostu naturalne, ale przede wszystkim – jest bardzo okrutne dla zwierząt – powiedziała Małgorzata Szadkowska z organizacji CIWF Polska.

Na stronie www.ciwf.pl/niekupuj3 fundacja umieściła materiały ze śledztwa, które przeprowadziła na kurzych fermach w Polsce. Widać na nich, w jak złych warunkach trzyma się kury w systemie klatkowym. Tak hodowane znoszą jajka, które oznaczane są numerem 3. To najbardziej intensywny system - stłoczone kury nigdy (tj. przez około 1,5 roku) nie wychodzą z ciasnych klatek umieszczonych jedna obok drugiej w metalowych hangarach. Powierzchnia, jaka przypada tam na jedno zwierzę, to niewiele więcej niż karta A4. Światło, pasza i woda w takich miejscach są całkowicie zautomatyzowane.
Tak hoduje się w naszym kraju niemal 90 proc. kur (rocznie 30 milionów). Zwierzęta zamknięte w klatkach nie mają możliwości swobodnego poruszania się i wyrażania swoich naturalnych zachowań, takich jak szukanie pożywienia czy kąpiele w piasku, które pozwalają kurom utrzymać czystość piór. Ponadto, przebywając ze sobą na zbyt małej przestrzeni, reagują agresywnie i ranią siebie nawzajem oraz wydziobują sobie pióra.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH