Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co dalej z polskim eksportem produktów spożywczych?

  • Autor: portalspozywczy.pl/TVP Tydzień
  • Data: 21-09-2008, 13:26
Co dalej z polskim eksportem produktów spożywczych?

Niewiele osób wie, że ostatnio Polska stała się importerem wieprzowiny. Powoli zaczynamy także sprowadzać cukier. Co zatem dzieje się z eksportem polskiej żywności, który jeszcze do niedawna bił rekordy wzrostu i opłacalności. Na to pytanie próbowali znaleźć odpowiedź uczestnicy niedzielnego programu Tydzień.

Po wejściu do Unii Europejskiej eksport polskiej żywności szybko rósł. Teraz sprzedaż wyhamowała i chociaż ilościowo wysyłany tyle samo, to wpływy z eksportu spadają.

Waldemar Broś podkreślił, że obecnie polskie firmy czerpią z eksportu zyski rzędu 20-30 proc., a w niektórych asortymentach nawet niższe niż w roku ubiegłym.

Powodem spadku eksportu jest kurs euro. Umacniająca się polska waluta w stosunku do unijnej spowodowała, że zyski zaczęły spadać. Do tego doszło wycofanie się Komisji Europejskiej z dotacji eksportowych. Dla branży mięsnej oznacza to, że dotychczasowa rewelacyjna sprzedaż do Rosji i na Ukrainę zakończyła się bezpowrotnie. Dodatkowym problemem są bariery administracyjne.

Leszek Kawski z Krajowej Rady Drobiarstwa powiedział, że kilkanaście zakładów ma licencje eksportowe na Ukrainę i kilkanaście do Rosji. Niestety obecnie ani kilograma do tych krajów nie wywozimy.

Między innymi o tych problemach rozmawali podczas zakończonych targów Polagra-Food ministrowie rolnictwa Polski i Rosji. Rosyjskie embargo na polskie artykułu roślinne i zwierzęce zostało już zniesione, ale poziom wymiany handlowej wciąż nas nie zadowala.

- Jeszcze w październiku tego roku odbędą się dodatkowe kontrole fitosanitarne i weterynaryjne dopuszczające nasze produkty na rynek rosyjski. W mojej ocenie jest to kolejny, może niewielki, ale dobry krok we właściwym kierunki - powiedział Marek Sawicki.
Rosjanie deklarują, że nie mają zastrzeżeń do polskiej żywności.

- Strona rosyjska wielokrotnie podkreślała, że nie ma pretensji do producentów, tylko istnieją nierzetelni pośrednicy, którzy doprowadzili do tego kryzysu. Teraz, gdy kryzys udało się przełamać, uważamy, że polskie firmy produkują normalną, dobrą jakościowo żywność - powiedział rosyjski minister rolnictwa Aleksiej Gordiejew.

Witold Choiński, prezes Izby Gospodarczej Polskie Mięso uważa, że powodem słabego eksportu jest zbyt mocna złotówka i brak rynków zbytu. - To spowodowało, że dużo producentów zrezygnowało z eksportu. Przestaliśmy być konkurencyjni na europejskich rynkach, które były dla nas podstawowymi rynkami zbytu po wejściu do Unii Europejskiej - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH