Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co tak naprawdę kryje się w składzie wędlin?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2013, 12:49
Co tak naprawdę kryje się w składzie wędlin?
Fot.: Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Ponieważ sektor mięsny jest mocno rozdrobniony, wielu małych i średnich producentów preferuje stosowanie mieszanek funkcjonalnych. Są to skomponowane, wieloskładnikowe produkty, które pozwalają szybko i łatwo osiągnąć pożądany efekt. Więksi producenci stosują pojedyncze składniki, samemu zestawiając je we właściwych proporcjach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Branża mięsna stosuje wiele dodatków. - Są to zazwyczaj substancje wiążące wodę, np.: karageny, skrobie, żelatyny; wpływające na wygląd i barwę, jak azotany; wzmacniające smak, np. glutaminian sodu, hydrolizowane białka sojowe, ekstrakty drożdżowe a także substancje stabilizujące kwasowość, poprawiające barwę i wspomagające peklowanie - wylicza Kowalewski. - Powszechnie stosuje się także konserwanty hamujące rozwój drożdży i pleśni, np. sorbinian potasu, benzoesan sodu czy przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy i jego sole lub ekstrakt z rozmarynu. Nie jest to oczywiście pełna lista, lecz przykłady najpopularniejszych produktów - dodaje.

Wpływ dodatków na wartość odżywczą jest uzależniony od woli producenta oraz pozycjonowania produktu. - Wyroby tanie będą zawierać dużo wody, substancji jej wiążących, białek roślinnych lub zwierzęcych. Produkty z wyższej półki będą zawierać tylko dodatki niezbędne dla zachowania bezpieczeństwa produktu. Produkty tradycyjne mogą nie zawierać dodatków wcale, jednak w zamian ich cena jest wyższa - zauważa wiceprezes Hortimeksu.

- Mimo iż konsumenci pragnęli by widzieć na półkach wyroby pozbawione dodatków, sytuacja taka wydaje się mało prawdopodobna, z dwóch zasadniczych powodów. Powód pierwszy to bezpieczeństwo. Współczesny system dystrybucji produktów wymaga od nich dość długich terminów przydatności do spożycia. Można ją osiągnąć przez konserwację lub odpowiednie pakowanie, które dla mniejszych producentów może być nieekonomiczne. Powód drugi jest prozaiczny: portfele konsumentów. Spora część z nich nie może sobie pozwolić na produkty tradycyjne, z wyższej półki. Muszą więc godzić się na kompromisy i nabywać wyroby bardziej przetworzone, zawierające większą ilość dodatków. Podkreślić jednak należy, że nie oznacza to zagrożenia dla zdrowia konsumenta, jedynie „mniejszą zawartość mięsa w mięsie" - zaznacza ekspert.

W jego opinii producenci wędlin i wyrobów mięsnych najchętniej nie stosowali by dodatków wcale. - Często jednak są do tego zmuszeni przez sytuację rynkową. Widzieliśmy już wiele przykładów produktów, które początkowo wytwarzano bez użycia dodatków, jednak ich cena skazywała je na niską sprzedaż. Producenci modyfikowali więc receptury, by utrzymać się „na półkach", lub by sprzedaż zwiększyć. To trend, którego wolelibyśmy nie oglądać, ale czasami jest to nieuniknione - przyznaje Kowalewski.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Maciekbhj 08-06-2015, 14:13:
tak samo jak wędliny z Krakowskiego Kredensu z tradycyjną recepturą sprzed 100 lat :D buhaha.. tylko co tam robią te konserwanty?
  • jaa 19-07-2013, 11:06:
W wędliniarstwie po zniesieniu Polskich Norm panoszy się wolna amerykanka , Każdy wytwórca dodaje do wędlin to co mu się podoba .Ja często podróżuję po Polsce i niejednokrotnie doznałem tak zwanego poparzenia błony śluzowej ust przez zbyt zawyżoną ilość nitrytu / mieszanka peklująca/ Moja propozycja żeby stworzyć tak zwany model poglądowy dla opisanych grup wędlin , w modelu tym powinny być zawarte nazwy i maksymalne ilości dodatków . Po przekroczeniu tego reżimu wytwórca poniósłby dotkliwą karę za trucie konsumentów . Nie może być takiej dowolności żeby ludzie cierpieli po zjedzeniu kiełbaski z zawyżoną ilością chemii
  • smakosz 09-04-2013, 22:19:
wiespolska.pl - sprawdzalem strone - jesli producent twierdzi ze tradycyjne.. dla czego przy okazji nie ujawni SKŁADU? Czyzby az tak tradycyjne byly? haha..
krasno.pl sie odwazylo i przynajmniej wiemy co jemy (tzn. konserwnty) !!!

Polecam bacowkatowary.pl - linia naturalne, ale wiekszosc produktow maja bez konserwantow itp. W ladach chlodniczych przy kazdym produkcie wypisany sklad.. Sporo mozna znalezc nawet bez soli peklujacej.. Dziekuje!!! DA SIE ??? :) i to w cale nie za duze pieniadze.. :)

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH