Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Codziennie można zjeść jedno jajko, w święta wyjątkowo więcej

  • Autor: PAP
  • Data: 30-03-2013, 12:21

Większość osób może jeść jedno jajko dziennie nie obawiając się narażenia na zawał serca lub udar mózgu - pisze "British Medical Journal". W święta wielkanocne można pozwolić sobie jednak na większą ilość jajecznych przysmaków.

Pismo powołuje się na metaanalizę 8 badań, którymi objęto prawie 264 tys. osób. U wszystkich badanych bez względu na wiek nie zauważono większego narażenia na choroby sercowo-naczyniowe, jeśli spożywały one jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są chorzy na cukrzycę, u których jedno jajko dziennie może zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Przy czym autorzy raportu z Harvard University podkreślają, że badaniami objęto zbyt małą grupę diabetyków, by można było bezwzględnie odmawiać im spożywania jednego jajka dziennie.

Prof. Frank B. Hu twierdzi, że spożywanie dwóch, a tym bardziej trzech i więcej jajek dziennie jest szkodliwe. Przyznaje jednak, że jest to jedynie jego przekonanie, bo nie ma na to jednoznacznych dowodów wynikających z badań.

Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska powiedziała PAP, że nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać.

"Owszem, możemy spożywać więcej jajek, ale wtedy, gdy nie jemy zbyt dużo innych produktów zawierających cholesterol. Liczy się bowiem to ile jest go w całodziennej diecie, a nie tylko w poszczególnych produktach" - podkreśla profesor.

Większość osób nie wie jednak jaka jest zawartość cholesterolu w pokarmach. Przykładowo bogatym jego źródłem są owoce morza.

Trzeba też pamiętać, że liczą się nie tylko te jajka, które spożywamy w sposób widoczny, czyli te, które smażymy, gotujemy lub dodajemy do potraw. Duże ich ilości są też w ciastkach, potrawach i sałatkach o czym zwykle zapominamy. Dlatego jeśli nawet pilnujemy się, żeby nie zjeść więcej niż jedno jajko dziennie, to faktycznie możemy spożywamy ich więcej.

Z badań NATPOL 2011 wynika, że aż 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. Wprawdzie jego poziom w znacznym stopniu zależy od tego ile wytwarzamy go w wątrobie, ale w znacznym stopniu może pochodzić również z pokarmów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Eterno Vagabundo 02-04-2013, 23:07:

Dogadajcie się w końcu
Uczeni i " Mądre Faje ",
Czy jajko, cholesterol,
Daje czy nie daje ???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH