Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Codziennie można zjeść jedno jajko, w święta wyjątkowo więcej

  • Autor: PAP
  • Data: 30-03-2013, 12:21

Większość osób może jeść jedno jajko dziennie nie obawiając się narażenia na zawał serca lub udar mózgu - pisze "British Medical Journal". W święta wielkanocne można pozwolić sobie jednak na większą ilość jajecznych przysmaków.

Pismo powołuje się na metaanalizę 8 badań, którymi objęto prawie 264 tys. osób. U wszystkich badanych bez względu na wiek nie zauważono większego narażenia na choroby sercowo-naczyniowe, jeśli spożywały one jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są chorzy na cukrzycę, u których jedno jajko dziennie może zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Przy czym autorzy raportu z Harvard University podkreślają, że badaniami objęto zbyt małą grupę diabetyków, by można było bezwzględnie odmawiać im spożywania jednego jajka dziennie.

Prof. Frank B. Hu twierdzi, że spożywanie dwóch, a tym bardziej trzech i więcej jajek dziennie jest szkodliwe. Przyznaje jednak, że jest to jedynie jego przekonanie, bo nie ma na to jednoznacznych dowodów wynikających z badań.

Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska powiedziała PAP, że nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać.

"Owszem, możemy spożywać więcej jajek, ale wtedy, gdy nie jemy zbyt dużo innych produktów zawierających cholesterol. Liczy się bowiem to ile jest go w całodziennej diecie, a nie tylko w poszczególnych produktach" - podkreśla profesor.

Większość osób nie wie jednak jaka jest zawartość cholesterolu w pokarmach. Przykładowo bogatym jego źródłem są owoce morza.

Trzeba też pamiętać, że liczą się nie tylko te jajka, które spożywamy w sposób widoczny, czyli te, które smażymy, gotujemy lub dodajemy do potraw. Duże ich ilości są też w ciastkach, potrawach i sałatkach o czym zwykle zapominamy. Dlatego jeśli nawet pilnujemy się, żeby nie zjeść więcej niż jedno jajko dziennie, to faktycznie możemy spożywamy ich więcej.

Z badań NATPOL 2011 wynika, że aż 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. Wprawdzie jego poziom w znacznym stopniu zależy od tego ile wytwarzamy go w wątrobie, ale w znacznym stopniu może pochodzić również z pokarmów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Eterno Vagabundo 02-04-2013, 23:07:

Dogadajcie się w końcu
Uczeni i " Mądre Faje ",
Czy jajko, cholesterol,
Daje czy nie daje ???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH