Copa i Cogeca będzie promować korzyści związane z branżą hodowlaną
Copa i Cogeca rozpoczęły dziś w Brukseli kampanię, która ma promować liczne korzyści wynikające z istnienia branży hodowlanej i mięsnej dla rozwoju, zatrudnienia, istnienia dynamicznych obszarów wiejskich, zrównoważonej diety, oraz pokazać, jak wysokie standardy muszą spełnić gospodarstwa producenckie.
POWIĄZANE TEMATY
- Henryk Kania: Polski rynek daje nam jeszcze wiele możliwości
- Copa i Cogeca zadowolone z zapowiedzi walki z nieuczciwymi praktykami handlowymi
- Prezes ZM Olewnik: Polacy zwracają uwagę na to, jaki kapitał stoi za producentami mięsa i wędlin
- Branża mięsna może pozwolić sobie na mniej fantazji w social mediach
Przemawiający na wydarzeniu otwierającym kampanię przewodniczący Copa - pan Martin Merrild powiedział: „Korzyści związane ze spożywaniem wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i jajek, a także mięsa koziego i króliczego, są oczywiste. Produkty te stanowią doskonałe źródło białka. Przemysł hodowlany ma znaczenie z punktu widzenia rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich, gdzie często brakuje alternatywnych źródeł zatrudnienia. Jednak hodowcy muszą ciągle stawiać czoła wyzwaniom, rosnącym cenom za media i ogólnie wzrastającym kosztom produkcji. Dodatkowo, UE przyspieszyła negocjacje o wolnym handlu z Mercosruem. Przewidujemy, że ewentualne porozumienie uderzy w branżę rolniczą, przede wszystkim w sektor wołowiny. W tej chwili produkty importowane z krajów tamtego regionu nie spełniają wysokich unijnych wymagań w zakresie ochrony środowiska, bezpieczeństwa i dobrostanu zwierząt. Celem naszej, zaplanowanej na dwa lata, kampanii jest zwiększenie świadomości w kwestii wysokich standardów produkcyjnych obowiązujących w UE oraz podkreślenie roli, jaką odgrywa branża hodowlana dla rozwoju, zatrudnienia i środowiska, a także pokazanie korzyści wynikających z konsumpcji mięsa poprzez popularyzowanie prostych przepisów pozwalających walczyć ze stereotypowym myśleniu o konsumpcji mięsa".
Wiceprzewodniczący Cogeca, pan Thomas Memmert, podkreślił znaczenie spółdzielni rolniczych wspierających rolników w wykorzystywaniu dostępnych zasobów oraz w działaniach prowadzących do osiągnięcia lepszej ceny i stwarzaniu rozwiązań pozwalających na optymalne wykorzystanie nawozu. Sektor mięsny jest częścią unijnej strategii w zakresie biogospodarki. Spółdzielnie rolnicze udzielają także swoim członkom porad w zakresie tego, jak zoptymalizować wydajność ekonomiczną, środowiskową i społeczną, tworząc plany działania pozwalające na wprowadzanie możliwie najlepszych standardów produkcyjnych. Położył także nacisk na konieczność walki z nieuczciwymi praktykami w łańcuchu żywnościowym, które uniemożliwiają rolnikom osiągnięcie lepszych zysków z tytułu sprzedawanych towarów.
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!