Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Copa i Cogeca będzie promować korzyści związane z branżą hodowlaną

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 22-04-2016, 14:32


Copa i Cogeca rozpoczęły dziś w Brukseli kampanię, która ma promować liczne korzyści wynikające z istnienia branży hodowlanej i mięsnej dla rozwoju, zatrudnienia, istnienia dynamicznych obszarów wiejskich, zrównoważonej diety, oraz pokazać, jak wysokie standardy muszą spełnić gospodarstwa producenckie.

Przemawiający na wydarzeniu otwierającym kampanię przewodniczący Copa - pan Martin Merrild powiedział: „Korzyści  związane ze spożywaniem wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i jajek, a także mięsa koziego i króliczego, są oczywiste. Produkty te stanowią doskonałe źródło białka.  Przemysł hodowlany ma znaczenie z punktu widzenia rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich, gdzie często brakuje alternatywnych źródeł zatrudnienia. Jednak hodowcy muszą ciągle stawiać czoła wyzwaniom, rosnącym cenom za media i ogólnie wzrastającym kosztom produkcji. Dodatkowo, UE przyspieszyła negocjacje o wolnym handlu z Mercosruem. Przewidujemy, że ewentualne porozumienie uderzy w branżę rolniczą, przede wszystkim w sektor wołowiny. W tej chwili produkty importowane z krajów tamtego regionu nie spełniają wysokich unijnych wymagań w zakresie ochrony środowiska, bezpieczeństwa i dobrostanu zwierząt.  Celem naszej, zaplanowanej na dwa lata, kampanii jest zwiększenie świadomości w kwestii wysokich standardów produkcyjnych obowiązujących w UE oraz podkreślenie roli, jaką odgrywa branża hodowlana dla rozwoju, zatrudnienia i środowiska, a także pokazanie korzyści wynikających z konsumpcji mięsa poprzez popularyzowanie prostych przepisów pozwalających walczyć ze stereotypowym myśleniu o konsumpcji mięsa". 

Wiceprzewodniczący Cogeca, pan Thomas Memmert, podkreślił znaczenie spółdzielni rolniczych wspierających rolników w wykorzystywaniu dostępnych zasobów oraz w działaniach prowadzących do osiągnięcia lepszej ceny i stwarzaniu rozwiązań pozwalających na optymalne wykorzystanie nawozu. Sektor mięsny jest częścią unijnej strategii w zakresie biogospodarki. Spółdzielnie rolnicze udzielają także swoim członkom porad w zakresie tego, jak zoptymalizować wydajność ekonomiczną, środowiskową i społeczną, tworząc plany działania pozwalające na wprowadzanie możliwie najlepszych standardów produkcyjnych. Położył także nacisk na konieczność walki z nieuczciwymi praktykami w łańcuchu żywnościowym, które uniemożliwiają rolnikom osiągnięcie lepszych zysków z tytułu sprzedawanych towarów.   

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane