Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz mniej koniny w wołowinie

  • Autor: Agrobiznes TVP
  • Data: 04-08-2014, 10:22

Mniej koniny w wołowinie - kolejna runda testów DNA przeprowadzona w unijnych krajach pokazała, że kontrole mają sens i producenci lepiej pilnują składu wyrobów. Co nie oznacza, że oszustów udało się całkowicie pozbyć z rynku - podano w programie "Agrobiznes" w TVP.

W każdym kraju pobrano od 10 do 150 próbek produktów, które w swoim składzie mają mięso wołowe. Koninę wykryto tylko w 16. W poprzednich testach prawie 5 procent wyrobów zawierało końskie DNA, mimo, że producenci nie deklarowali tego mięsa na etykietach. Teraz odsetek towarów, w których wykryto koninę, spadł poniżej procenta. Komisja Europejska publikując najnowsze wyniki uznała, że wprowadzone rozwiązania działają i liczba fałszerstw znacząco zmalała. To pozwoli przywrócić zaufanie konsumentów do europejskiej żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH