Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz trudniej będzie utrzymać dotychczasową dynamikę wzrostu produkcji drobiu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-07-2017, 09:50
Coraz trudniej będzie utrzymać dotychczasową dynamikę wzrostu produkcji drobiu
Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK, fot. PTWP

- Można spodziewać się że w całym 2017 r. dynamika wzrostu krajowej produkcji drobiu będzie niższa niż w latach poprzednich. Jednak nie spodziewamy się, że wzrost będzie aż tak niski jak w zanotowany w pierwszym kwartale w ubojniach przemysłowych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK.

Dane Eurostatu, opracowane przez Komisję Europejską, pokazują istotny spadek dynamiki wzrostu ubojów przemysłowych w pierwszym kwartale 2017 r.

- Warto tutaj wspomnieć, że po dwunastu miesiącach 2016 r. wolumen ubojów był wyższy o 13 proc. w porównaniu do 2015 r. Z kolei po pierwszych trzech miesiącach 2017 r. dynamika wyniosła tylko 1 proc. i była aż o 16 punktów procentowych niższa od zanotowanej w analogicznej części 2016 r. Na wynik w pierwszym kwartale miał wpływ niższy wzrost w lutym oraz spadek liczby ubojów w marcu. Z danych Eurostat wynika, że jeszcze styczniu wolumen ubojów przemysłowych był wyższy o 12 proc. w relacji rocznej. W lutym dynamika osłabiła się do 4 proc., zaś w marcu nastąpił 9-procentowy spadek. Dane za kwiecień pokazały dalszy spadek ubojów, ale jego skala zmniejszyła się do 1 proc. - mówi Rykaczewski.

Analityk jest zdania, że, w świetle powyższych danych, w całym 2017 r. dynamika wzrostu krajowej produkcji będzie niższa niż w latach poprzednich.

- Nie spodziewamy się jednak, że wzrost będzie aż tak niski jak w zanotowany w pierwszym kwartale w ubojniach przemysłowych. Dodatkowo w łącznej produkcji należy również uwzględniać podmioty, z których nie ma miesięcznych danych - dodaje.

W ocenie Rykaczewskiego na wyhamowanie tempa wzrostu produkcji drobiu może mieć wpływ kilka czynników.

- Z jednej strony wyższa baza powoduje, że coraz trudniej jest osiągać dwucyfrowe dynamiki. Z drugiej strony od końca ubiegłego roku krajowa branża funkcjonuje w niekorzystnej sytuacji rynkowej. Wzrost produkcji w całej Unii Europejskiej przy ograniczeniach eksportowych związanych z grypą ptaków, zwiększyły problemy z nadpodażą mięsa drobiowego na wspólnym rynku. W efekcie mocno spadły ceny. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w grudniu 2016 r. średnia cena skupu kurcząt rzeźnych zbliżyła się do 3 zł/kg, zaś indyków spadła poniżej 5 zł/kg. Nastąpiło znaczne pogorszenie opłacalności chowu drobiu, co nie zachęcało rolników do dalszego rozwoju produkcji. Znajduje to też potwierdzenie w danych z zakładów przetwórczych. Według GUS, w pierwszym kwartale br. produkcja mięsa drobiowego w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej była wyższa o 8,5 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. Dla porównania po pierwszym kwartale ubiegłego roku tempo wzrostu było o 4 punkty procentowe wyższe - mówi analityk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH