Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz trudniejsza sytuacja na rynku trzody chlewnej

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 23-01-2018, 18:07
Coraz trudniejsza sytuacja na rynku trzody chlewnej
fot. shutterstock

- Sytuacja producentów trzody chlewnej wraz z początkiem 2018 r. wydaje się coraz trudniejsza. W pierwszych tygodniach stycznia utrzymywała się, obserwowana od połowy 2017 r., tendencja spadkowa cen skupu żywca wieprzowego - informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak wynika z danych MRiRW, w drugim tygodniu stycznia br., średnia cena skupu trzody chlewnej w Polsce wyniosła 4,31 zł/kg, czyli o 13% mniej w relacji rocznej. Jednocześnie ceny na rynku unijnym spadły w mniejszym stopniu, bo o 9% i przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 138,2 EUR (dane KE).

W ocenie Kowalewskiej, biorąc pod uwagę większą niż przed rokiem podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym, związaną między innymi z mniejszymi zakupami ze strony chińskich kontrahentów, te niekorzystne tendencje mogą utrzymać się  również w kolejnych miesiącach.

- Za wzrostem cen nie przemawiają również wyniki handlowe dla Polski. Co prawda, są one lepsze niż przed rokiem, jednak nadal utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego. Według wstępnych danych MRiRW w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski wyeksportowano 439,7 tys. t mięsa wieprzowego, wobec 397,5 tys. t w analogicznym okresie 2016 r., czyli o blisko 11% więcej. Jednocześnie wielkość importu wyniosła 638,0 tys. t, czyli o prawie 5% więcej r/r. Najwięcej mięsa wieprzowego sprzedano do Niemiec - 64,7 tys. t, czyli o 34% więcej w relacji rocznej. Warto jednak podkreślić, że w tym samym czasie zakupiliśmy od naszych zachodnich sąsiadów 164,4 tys. t tych produktów - informuje.

Analityk zwraca uwagę, że mięso wieprzowe jest najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce, jednak jego udział w całkowitym spożyciu maleje na rzecz mięsa drobiowego.

- Przemawiają za tym nie tylko zmiany preferencji konsumentów, ale również kwestie ekonomiczne. Mięso wieprzowe jest droższe od mięsa drobiowego. Pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej może wpłynąć na wielkość pogłowia w połowie bieżącego roku. Jest duże prawdopodobieństwo, że w czerwcu będzie ono niższe niż przed rokiem. Dodatkowo coraz większym problemem dla polskiej branży mięsnej staje się ASF. Choroba ta dynamicznie rozprzestrzenia się już nie tylko na terenie wschodniej Polski, ale również i Mazowsza. Nie można więc wykluczyć, że dotrze ona i do obszarów o największym zagęszczeniu produkcji trzody - dodaje Kowalewska.

Jak wynika z danych GIW, na dzień 21.01.2017 r. w Polsce potwierdzono łącznie 107 ognisk ASF u świń i 1058 przypadków u dzików. Warto również dodać, że, jak podało MRiRW, Komisja Europejska zatwierdziła program pomocy dla producentów świń na obszarach ASF. Pomoc ta ma rekompensować straty związane ze obniżeniem dochodu w związku z ASF.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 225) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.