Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czarnina kujawska jest już tradycyjna

  • Autor: PAP
  • Data: 23-02-2010, 10:17

Czarnina kujawska - zupa z kaczki i mniszek bronisławski - syrop z mniszka lekarskiego, rodem z województwa kujawsko-pomorskiego, dołączono do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wcześniej w wykazie figurowało 21 innych potraw i wyrobów spożywczych z tego regionu.

Czarnina jest zawiesistą zupą o barwie od brunatnej do brązowej z widocznymi oczkami tłuszczu, niezbyt gęstą, o kwaśno-słodkim smaku i korzennym zapachu z nutą cząbru. Jednym ze sposobów przyrządzenia potrawy jest ugotowanie rosołu z kaczego mięsa, dodanie do niego kaczej krwi zmieszanej z octem i mąką żytnią lub pszenną, suszonych śliwek lub gruszek, przyprawienie solą, pieprzem i cząbrem. Do czarniny podaje się grubo krojony makron, kluski kładzione lub kluski ziemniaczane.

W innych regionach czarnina jest zwana czerniną, szarą lub czarną polewką. W północnej Polsce była podawana na weselach, tak jak rosół czy barszcz. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która była znakiem odrzucenia starań o rękę panny młodej. W II księdze czytamy: "Już miał się oświadczyć, lecz pomiarkowano/ I czarną mu polewkę do stołu podano", a w X księdze: "Soplicy Horeszkowie odmówili dziewkę!/ Że mnie Jackowi, czarną podano polewkę".

Syrop z mniszka, pochodzący z Bronisławia w powiecie radziejowskim, jest przejrzystym, płynem, o bursztynowej barwie, przypominającej miód. Posiada właściwości lecznicze, m.in., jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Dawniej stosowano go też zewnętrznie do zwalczania brodawek, piegów i róży.

Dojrzałe kwiaty, zbierane na łąkach w maju, rozkłada się na lnianych ręcznikach, aby pozbyć się owadów. Następnie zalewa się wodą i gotuje przez 10 minut. Wywar należy przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać cukier i sok z cytryny. Tak przygotowany syrop, przechowywany w zacienionym miejscu, zachowuje walory smakowe i lecznicze przez rok.

Mniszek lekarski, popularnie jest zwany w zależności od regionu mleczem, dmuchawcem, brodawnikiem, pępawą, wolimi oczami. Syrop z mniszka nazywa się też miodkiem majowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH