Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Czechy: Salmonella w kurczakach z Polski

Czeski Państwowy Zarząd Weterynaryjny (SVS) poinformował we wtorek o bakteriach salmonelli w dostawie mięsa z kurcząt pochodzącego z Polski. Większość mięsa została już poddana obróbce termicznej, a SVS nie ma informacji o ewentualnych problemach zdrowotnych konsumentów.

Czechy: Salmonella w kurczakach z Polski
Fot. Shutterstock

Autor: PAP
Data: 02-04-2019, 19:56

Rzecznik SVS Petr Vorliczek uściślił, że dostawa ponad pół tony mięsa pochodziła z polskiej firmy Dromico, a w Czechach dystrybuowała je firma Astra z Novego Bydżova pobliżu miasta Hradec Kralove. Właściciel firmy Petr Pluharz na pytania agencji CTK odpowiedział: "Nie będę składać żadnych oświadczeń. Reagowaliśmy tak, jak powinniśmy. Nie chcę tego komentować".

Zdaniem przedstawicielki SVS w Hradec Kralove sprowadzone mięso było opakowane i w ten sam sposób było dalej rozprowadzane. Skoro mięso już zostało rozprowadzone, SVS nie podejmowało żadnych działań w firmie. W Czechach mięso trafiło do pięciu odbiorców. Przedstawicielka jednego z nich, jadłodajni Trefa Horzice, Stanislava Jungova, powiedziała CTK, że mięso dostarczono 21 marca, a 22 marca zostało przetworzone. Jungova podkreśliła, że nikt z klientów lokalu nie miał problemów zdrowotnych, a mięso przeszło obróbkę cieplną.

"Jeżeli przeszło obróbkę termiczną, nie powinno być problemów. Salmonella ginie w 70 stopniach" - powiedział szef SVS w Pardubicach Josef Bohacz.

"Zakażone mięso w większości trafiło do restauracji i jadłodajni i można założyć, że przeszło obróbkę termiczną, więc ryzyko zakażenia jest minimalne" - mówił CTK Vorliczek. Przyznał jednak, że część tego transportu ze sklepów mięsnych mogła trafić do domowych lodówek. "Jeżeli ktoś zamroził mięso i trzyma je w zamrażalniku, nie powinien go konsumować. Może oddać tam, gdzie je kupił" - powiedział rzecznik SVS.

W ostatnim czasie czeskie urzędy kilkakrotnie notowały obecność salmonelli w dostawach z Polski. W praskich sklepach mięsnych firmy Milosz Krzeczek KK sprzedano około 300 kilogramów mięsa drobiowego, w którym weterynarze znaleźli salmonellę. Firma zerwała współpracę z dostawcą. Do Czech trafiła także przesyłka mięsa z transportu, w którym później stwierdzono bakterię.

W Czechach do końca marca br. obowiązywały specjalne zarządzenia dotyczące kontroli mięsa z Polski. Obligatoryjne kontrole wprowadzono 21 lutego po wykryciu salmonelli w około 700-kilogramowej dostawie polskiej wołowiny i wcześniejszych doniesieniach mediów o imporcie mięsa z polskiej ubojni skupującej również chore bydło.

Komisja Europejska uznała, że reakcja Czech jest nieproporcjonalna i wzywała do zniesienia kontroli. Czeska strona przystała na takie rozwiązanie po uzyskaniu gwarancji o weterynaryjnych zabezpieczeniach. Warszawa wywiązała się z ustaleń, a Praga odeszła od obligatoryjnych kontroli.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

salmonella RSS ALERT    /    Czechy RSS ALERT    /    eksport do Czech RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.90.86.231
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.