Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Czerwone mięso jednak nie szkodzi zdrowiu? (badanie)

Osoby, które chcą ograniczyć spożycie mięsa ze względów zdrowotnych, nie muszą tego robić. A w każdym razie nie z tego powodu. Z najnowszych badań opublikowanych przez „Annals of Internal Medicine” wynika, że mięso i jego przetwory nie powodują raka, cukrzycy i chorób serca.

Czerwone mięso jednak nie szkodzi zdrowiu? (badanie)
fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 01-10-2019, 15:10

Spór o mięso rozgorzał na nowo. Część dietetyków z czołowych uczelni świata: Harvardu, Yale i Stanforda uważa, że twierdzenia o tym, że spożywanie czerwonego mięsa jest korzystne dla zdrowia, to nieodpowiedzialność. Jednak główny autor nowego badania prof. Bradley Johnson z Dalhousie University w Kanadzie przekonuje, że wiarygodność takiego twierdzenia nie podlega dyskusji. Wspiera go w tym Christine Laine, redaktor naczelna "Annals of Internal Medicine".

Z najnowszych analiz wynika, że osoby dorosłe spożywające umiarkowane ilości czerwonego mięsa i jego przetworów, czyli trzy lub cztery razy tygodniowo, nie muszą się obawiać, że to zaszkodzi ich zdrowiu. Przy takim spożyciu nie grozi im rak, cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Jedynie niektórzy powinny ograniczyć spożycie bekonu i wędliny, bo im faktycznie może to szkodzić, np. z powodu nadciśnienia tętniczego krwi.

"Polegając na tych badaniach nie możemy powiedzieć z całą stanowczością, że spożywanie mięsa i jego przetworów powoduje nowotwory, cukrzycę i choroby serca" - podkreśla prof. Bradley Johnson.

Nie zgadza się z tym prof. Frank Hu z Harvard T.H. Chan School of Public Health. "Z punktu widzenia zdrowia publicznego - podkreślił - nieodpowiedzialne i nieetyczne jest publikowanie zaleceń dietetycznych równoznacznych z promowaniem spożycia mięsa, nawet jeśli dowody w tej sprawie pozostawiają pewne wątpliwości". Tego samego zdania jest inny znany dietetyk prof. David Katz z Yale University School of Medicine.

Międzynarodowa Agencja badań nad rakiem (IARC) oraz Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zgodnie twierdzą, że czerwone mięsa może lub wręcz zwiększa ryzyko raka. Według WCRF, tygodniowo można spożywać nie więcej niż 0,5 kg wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny.

W styczniu 2019 r. panel ekspertów opublikował na łamach prestiżowego pisma "Lancet" rekomendację, że ze względów zdrowotnych, jak również z uwagi na ochronę środowiska, należy zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa o połowę, a jednocześnie dwukrotnie zwiększyć konsumpcję orzechów, warzyw i owoców.

W najnowszych międzynarodowych badaniach, w których uczestniczyli specjaliści z Kanady, Hiszpanii oraz Polski (Małgorzata M. Bala z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie), przeprowadzono metaanalizę badań obserwacyjnych i randomizowanych, którymi objęto 54 tys. osób.

więcej informacji:

mięso czerwone RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    spożycie mięsa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.209.80.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.