Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czerwone mięso zwiększa ryzyko zakażenia E. coli

  • Autor: Ekologia.pl
  • Data: 14-01-2010, 13:50

Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy - ostrzegają na łamach pisma "Nature" naukowcy z Australii i USA.

Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - E. coli tzw. STEC wytwarza dwie toksyny, które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella. Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH