Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Część zakładów mięsnych wstrzymuje inwestycje, inne uciekają do przodu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-06-2013, 15:13
Część zakładów mięsnych wstrzymuje inwestycje, inne uciekają do przodu
Cezary Pszczoliński, prezes firmy Unsu (fot. PTWP)

Obecnie, w związku z osłabieniem gospodarczym, w zakładach mięsnych można zaobserwować dwa różne podejścia do kwestii inwestycji w maszyny i urządzenia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Cezary Pszczoliński, prezes firmy Unsu.

Pierwszą strategię inwestycyjną można określić jako typową. - Ponieważ sporo zakładów dysponuje już zdolnościami produkcyjnymi przewyższającymi możliwości sprzedaży i nie planuje inwestycji w najbliższym czasie, szukają oszczędności w innych obszarach, takich jak np. energia czy koszty stałe - zauważa Cezary Pszczoliński. - Tak działają zakłady o tradycyjnym profilu produkcji, wytwarzające produkty takie jak wszyscy i sprzedające je na tym samym rynku co wszyscy; walczące cenowo, zaniepokojone kurczącymi się marżami - dodaje.

- Jedynym wyjątkiem jest inwestowanie w linie produkcyjne do wytwarzania monoproduktu na dużą skalę, z jak najniższymi jednostkowymi kosztami produkcji. Są to zazwyczaj produkty tanie - zaznacza.

Prezes Usnu zwraca uwagę, że coraz częściej na rynku widoczne jest też inne podejście. - Część menedżerów uzmysłowiła sobie, że sposobem na większe zyski nie jest już zwiększanie wolumenu, bądź walka cenowa przy zakupie surowca i sprzedaży wyrobów. Szukają oni dla swoich zakładów nowej drogi do zwiększenia wartości dodanej produktu, przy częściowym ograniczeniu skali produkcji - mówi Pszczoliński. - Zakłady z tej grupy stawiają na jakość i produkty z wyższej półki. Często oferują produkty mocniej przetworzone, konfekcjonowane, wytwarzane i pakowane w mniejszej gramaturze - tłumaczy.

- Firmy mięsne nastawione na rozwój wchodzą w wytwarzanie produktów wygodnych, gotowych do spożycia po pogrzaniu lub bez. Poszukują alternatywnych rynków i kanałów dystrybucji oraz zbytu dla nowych produktów, również za granicą - dodaje.

Podkreśla, że zakłady zaliczające się do omawianej grupy zmniejszają koszty poprzez automatyzację, czyli m.in. mechaniczny transport surowca między maszynami, automatyzację podawania do pakowaczek, pakowania w kartony i skrzynki oraz paletyzacji. - Firmy, które obierają ten sposób dopasowania swojej produkcji do trudnej sytuacji gospodarczej, nadal inwestują w urządzenia, z tym że są to inne rozwiązania, bardziej zaawansowane i zautomatyzowane - mówi prezes Unsu.

- Połączenie tych inwestycji maszynowych z inwestycjami w poprawę wydajności energetycznej, energię odnawialną, a są dostępne preferencyjne kredyty, dofinansowania które już kilkakrotnie wykorzystywałem wraz moimi klientami do realizacji ciekawych projektów, dają dużą szansę nie tylko na przetrwanie spowolnienia, ale też "ucieczkę do przodu" w warunkach mocnej konkurencji na polskim rynku - ocenia Cezary Pszczoliński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH