REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Członek zarządu PZS Konserwy: Utrzymanie czystości w zakładzie spożywczym nie jest sprawą banalną

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-05-2012, 15:27

Utrzymywanie czystości w zakładzie pracy jest sprawą niezwykle ważną. W naszym zakładzie dotyczy to nie tylko samych pomieszczeń, maszyn i narzędzi pracy, ale także higieny pracownika oraz wszystkich części zakładu przemysłowego. Świecić czystością muszą stanowiska pracy, ciągi komunikacyjne, toalety i inne miejsca niezwiązane bezpośrednio z produkcją - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Paweł Czembrowski, członek zarządu PZS Konserwy.

REKLAMA

Zwraca uwagę, że wbrew pozorom utrzymanie czystości w zakładzie przemysłowym nie jest sprawą banalną. - Muszą być zachowane odpowiednie procedury. Na rynku istnieje wiele wyspecjalizowanych firmy zajmujących się świadczeniem usług w tym zakresie.
Jednak nasz zakład nie korzysta z takich usług - zaznacza Czembrowski. - Dzięki szkoleniom jakie przechodzą nasi pracownicy, sami dbamy o czystość naszego zakładu. Szkolenia te dotyczą także utrzymania higieny osobistej. Mamy wdrożony wewnętrzny system dbania o czystość w trakcie produkcji, jak i po jej ukończeniu oraz przy przeprowadzaniu dezynfekcji. Prowadzimy tzw. księgę higieny. Każda firma, która dba o bhp swoich pracowników powinna utworzyć księgę bezpieczeństwa i higieny pracy. Jest to wewnętrzny dokument firmy opisujący organizację i wszelkie działania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa ludzi w niej zatrudnionych oraz pracowników innych podmiotów wykonujących prace na terenie i na rzecz tej firmy - dodaje.

Wskazuje na zalet czyszczenia zakładu w ramach własnej działalności: - Ludzie pracujący w naszym zakładzie znają każdy jego zakamarek i wiedzą jak trzeba dbać o jego czystość. Poza tym, sprzątanie na bieżąco w dużym stopniu ułatwia prace. Istotny jest także ekonomiczny aspekt tego rozwiązania: w przypadku naszej firmy generuje ono mniejsze koszty niż ewentualny outsourcing usług związanych z higieną w zakładzie - mówi członek zarządu PZS Konserwy. - Działamy według ściśle określonych reguł. Każdy z naszych pracowników wie jaki jest zakres jego obowiązków dotyczących utrzymania czystości. Są osoby przeznaczone do kontroli całego procesu, także nie zamierzamy tego zmieniać - zapowiada.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bigos 03-06-2012, 14:22:
I tak oto CZŁONEK ZARZĄDU odkrył konieczność prowadzenia księgi GHP, która jest znana wszystkim normalnym producentom żywności od lat niepamiętnych...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH