Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Członek zarządu ZM Henryk Kania: W wędlinach liczy się zawartość mięsa

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2015, 13:26
Członek zarządu ZM Henryk Kania: W wędlinach liczy się zawartość mięsa

Jakość produktów mięsno-wędliniarskich jest przede wszystkim uzależniona od rzeczywistej zawartości mięsa i sposobu ich przetwarzania - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Beata Korab, członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego kawałka mięsa, powinno się peklować w zalewie solankowo-ziołowej albo na sucho nawet przez 48 godzin, w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. - Mięsność to zatem poziom zawartości mięsa w produkcie końcowym, który trafia do sprzedaży. Wszystkie produkty pod marką Henryk Kania Maestro mają wysoką mięsność, która każdorazowo jest opisana na etykiecie. Przykładowo kabanosy i kiełbasa krakowska z tej linii charakteryzują się wyjątkowo wysoką mięsnością - odpowiednio 175 g mięsa na 100 g produktu i 146 g mięsa na 100 g produktu - co stawia je w czołówce wyrobów wędliniarskich na polskim rynku - podkreśla Beata Korab.

- W przetwórstwie naszych produktów stosujemy związki pochodzenia organicznego powszechnie używane w branży spożywczej i posiadające odpowiednie atesty i certyfikaty właściwych instytucji krajowych oraz organów Unii Europejskiej. Nie stosujemy żadnych syntetycznych ulepszaczy. Ważne jest także, by produkty mięsne nie zawierały glutaminianu sodu, fosforanów czy benzoensanów - to składniki szkodliwe dla zdrowia człowieka. Zakłady przetwórcze w Europie i w Polsce, takie jak nasz, nie stosują tych dodatków - dodaje. 

Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej, w procesie przetwórczym mięs i wędlin używa się niewielkich ilości zatwierdzonych substancji, które zabezpieczają wędliny i mięsa przed rozwojem szkodliwego jadu kiełbasianego. - Dzięki temu produkty trafiające na półkę i talerz konsumenta mają gwarancję bezpieczeństwa dla zdrowia - zaznacza Beata Korab.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • j-23 26-03-2015, 22:08:
a świnie polskie czy nie koniecznie?
  • Polityk 23-03-2015, 17:13:
W krakowskiej za 40 zł jest mięso. Super szkoda ze w podwawelskiej za 15 zł mięsa jest 27 %. Jak w rządzie widzi sie tylko pozytywy. Żałosna firma.
  • Ryjek 22-03-2015, 12:00:
Zawsze jak coś zjem z produktów to mam zgagę. Syf to skromnie powiedziane. Liczy się ilość i kasa, a jakoś..... Hahaha.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.