REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Członek zarządu ZM Henryk Kania: W wędlinach liczy się zawartość mięsa

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2015, 13:26
Członek zarządu ZM Henryk Kania: W wędlinach liczy się zawartość mięsa

Jakość produktów mięsno-wędliniarskich jest przede wszystkim uzależniona od rzeczywistej zawartości mięsa i sposobu ich przetwarzania - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Beata Korab, członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

REKLAMA

Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego kawałka mięsa, powinno się peklować w zalewie solankowo-ziołowej albo na sucho nawet przez 48 godzin, w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. - Mięsność to zatem poziom zawartości mięsa w produkcie końcowym, który trafia do sprzedaży. Wszystkie produkty pod marką Henryk Kania Maestro mają wysoką mięsność, która każdorazowo jest opisana na etykiecie. Przykładowo kabanosy i kiełbasa krakowska z tej linii charakteryzują się wyjątkowo wysoką mięsnością - odpowiednio 175 g mięsa na 100 g produktu i 146 g mięsa na 100 g produktu - co stawia je w czołówce wyrobów wędliniarskich na polskim rynku - podkreśla Beata Korab.

- W przetwórstwie naszych produktów stosujemy związki pochodzenia organicznego powszechnie używane w branży spożywczej i posiadające odpowiednie atesty i certyfikaty właściwych instytucji krajowych oraz organów Unii Europejskiej. Nie stosujemy żadnych syntetycznych ulepszaczy. Ważne jest także, by produkty mięsne nie zawierały glutaminianu sodu, fosforanów czy benzoensanów - to składniki szkodliwe dla zdrowia człowieka. Zakłady przetwórcze w Europie i w Polsce, takie jak nasz, nie stosują tych dodatków - dodaje. 

Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej, w procesie przetwórczym mięs i wędlin używa się niewielkich ilości zatwierdzonych substancji, które zabezpieczają wędliny i mięsa przed rozwojem szkodliwego jadu kiełbasianego. - Dzięki temu produkty trafiające na półkę i talerz konsumenta mają gwarancję bezpieczeństwa dla zdrowia - zaznacza Beata Korab.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • j-23 26-03-2015, 22:08:
a świnie polskie czy nie koniecznie?
  • Polityk 23-03-2015, 17:13:
W krakowskiej za 40 zł jest mięso. Super szkoda ze w podwawelskiej za 15 zł mięsa jest 27 %. Jak w rządzie widzi sie tylko pozytywy. Żałosna firma.
  • Ryjek 22-03-2015, 12:00:
Zawsze jak coś zjem z produktów to mam zgagę. Syf to skromnie powiedziane. Liczy się ilość i kasa, a jakoś..... Hahaha.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH