Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Dariusz Lisiak: Polacy jedzą stanowczo za mało mięsa

- Najnowsze badania są jednoznaczne. Dzisiejsza wieprzowina jest o ponad 30 proc. chudsza niż wykazują to normy żywieniowe dla ludzi. Jeżeli w szynce było 260 kcal a dziś jest 128 kcal to znaczy że możemy jej zjeść dwa razy więcej - mówił dr hab. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego podczas wielkanocnego spotkania z dziennikarzami zorganizowanego przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Dariusz Lisiak: Polacy jedzą stanowczo za mało mięsa
Dr hab. Dariusz Lisiak, fot. PAP Life

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 19-04-2019, 14:27

Dariusz Lisiak jest zdania, że Polacy jedzą stanowczo za mało mięsa.

- Nasz wynik: 70 kg w porównanie z Niemcami, Hiszpanami czy Duńczykami jest kiepski. Jesteśmy w środku stawki. W dodatku najnowsze badania stwierdzają, że połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa, a jedna czwarta chce przejść na wegetarianizm. Odpowiem na to w ten sposób: kiedy w USA zbliżało się tornado wszyscy polecieli  zrobić zapasy i w sklepach pozostała tylko żywność wegańska. Tak więc w chwilach potrzeby jemy to, co jest właściwe, a właściwa jest wieprzowina! - dodał.

Lisiak przypomniał, że mięsność polskich świń, na skutek pracy hodowców, wzrosła z 43 proc. w latach 90. do 58 proc. obecnie.

- Świnie są dziś większe, rosną szybciej, mają mniej tłuszczu i więcej mięsa. Dlatego należy poprawić nasze wskazania żywieniowe. Najnowsze badania są jednoznaczne: wieprzowina jest o ponad 30 proc. chudsza niż wykazują to normy żywieniowe dla ludzi. Jeżeli w szynce było 260 kcal a dziś jest 128 kcal to znaczy że możemy jej zjeść dwa razy więcej - przekonywał.

Przedstawiciel IBPRS przypomniał, że dziś największym producentem wieprzowiny są Chiny. Co druga świnia na świecie żyje właśnie w Państwie Środka.

- Najwięcej konsumuje się również w Chinach, więcej niż się produkuje. Nieprzyjemną sytuacją dla nas są wskazania pogłowia loch i świń, które od wielu lat zaczyna się w Polsce kurczyć. Mamy coraz mniej zwierząt, a lochy ubijane są coraz częściej. Zaczyna brakować nam świń. Hiszpania, która poradziła sobie z ASF jest obecnie największym producentem wieprzowiny w Europie. W Polsce ubijamy ok. 22 mln świń rocznie według danych GUS - dodał.

W ocenie Lisiaka największą przeszkodą w rozwoju sektora wieprzowego jest zmienność cen.

- To, co działo się kilka miesięcy temu to absurd. Mieliśmy bardzo niskie ceny skupu żywca wieprzowego. Teraz ceny gwałtownie podskoczyły. Efekt jest taki, że w niektórych zakładach jeżdżą i szukają świń. Brakuje wieprzowiny na rynku i brakuje jej w całej Europie. Okazuje się, że nasze problemy z ASF są niczym w porównaniu z tym, co się dzieje w Chinach. Jest tam już 1,7 tys. kilometrów obszaru zapowietrzonego. Powstał dołek, do którego za chwilę będzie spływać wieprzowina z całego świata. W tym czasie my pozbyliśmy się większości naszej hodowli - mówił.

więcej informacji:

Dariusz Lisiak RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego RSS ALERT    /    spożycie mięsa RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    ASF w Chinach RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • roberttoo 2019-04-20 06:02:50
    powinno byc STOWARZYSZENIE MORDERCOW ZWIERZAT ......... btw, super, mniej morderstw na zwierzetach ........ zabieranie im zycia bo czlowiek chce jesc
    • pysznemiesko 2019-04-20 10:48:44
      Gdyby człowiek nie jadł mięsa, te zwierzęta by się nigdy nie urodziły, ale przecież logika nigdy nie była mocną stroną ekoterrorystów.
      • Joanna 2019-04-23 13:14:36
        Zwierzęta by się nie urodziły, nie zanieczyściłyby środowiska, nie cierpiałyby a ludzie w to miejsce pożywiliby się produktami pochodzenia roślinnego, które mniej obciążają środowisko. Rzeczywiście czarny scenariusz....
  • marbal 2019-04-20 17:39:36
    Jedz wiecej, by wygladac jak szanowny Pan doktur ;) na zdjeciu...szacun.
  • aga 2019-04-23 09:39:07
    Pierwszy raz słyszę coś takiego! Zawsze czytałam i słyszałam, że Polacy jedzą zbyt dużo mięsa ... ale rozumiem, że ASF robi swoje, hodowcy niezadowoleni i stąd "niezależna" wypowiedź Pana doktora
  • Murek 2019-04-23 10:04:51
    My nie jesteśmy lisiaki tylko ludzie, na trzeba mniej mięska i tyle.
  • DEKRA 2019-04-25 11:15:51
    "okaz zdrowia" - na zdjęciu na pewno nie. ciekawe czy ma coś wspólnego z lobby miesnym

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.211.135.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.