Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

De Heus: Kolor skorupki i żółtka jaja nie wpływa na jego wartość odżywczą

  • Autor: informacja prasowa De Heus
  • Data: 28-03-2018, 13:38
De Heus: Kolor skorupki i żółtka jaja nie wpływa na jego wartość odżywczą
fot. mat. pras.

– Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - mówi Michał Szafryna z firmy De Heus.

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku. Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji. U progu Świąt Wielkanocnych warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.

Jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu? Mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja. 

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne – komentuje Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.

Tajemnicze numery na jajkach – co oznaczają?

·         0 - jaja z chowu ekologicznego,

·         1 – z chowu na wolnym wybiegu,

·         2 - z chowu ściółkowego,

·         3 – z chowu klatkowego.

- Przy zakupie jaj na Wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzega Michalski.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • arturo 29-03-2018, 12:23:
Kolor żółtka z pewnością nie zależy od ilości kukurydzy czy śruty sojowej tylko od ilości dodanego barwnika. Hodowca wybiera kolor wybarwienia z palety i ma żółtko jakie tylko chce.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane