Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dieta sportowców bogata w mięso wieprzowe

Sport to nie tylko systematyczne treningi. To styl życia opierający się w dużej mierze na racjonalnej, odpowiednio skomponowanej diecie. Sporty wytrzymałościowe wymagają utrzymania beztłuszczowej masy ciała (mięśni) i pozbycia się z organizmu wszelkiej tkanki tłuszczowej. Aby zbudować masę mięśniową, potrzeba do tego dobrego budulca, a najlepszym ze znanych jest białko, w szczególności pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa wieprzowego - czytamy w komunikacie kampanii PQS.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 24-05-2012, 11:31

Wszyscy przedstawiciele dyscyplin sportowych zdają sobie sprawę z tego, że jakość spożywanych w ich diecie produktów, w tym w szczególności mięsa, przekłada się bezpośrednio na osiągane przez nich wyniki. - Organizm zawodników porównałbym do auta Formuły I. Aby takim samochodem pojechać, potrzebne jest paliwo, a żeby zajmować najwyższe miejsca na podium, paliwo musi być jak najwyższej jakości. Żeby być najlepszym, trzeba sięgać po to, co najlepsze, m.in. po najlepsze źródła pożywienia. Wieprzowina PQS jest takim wyborem. Jeżeli sportowiec chce być najlepszy, bez względu na rodzaj dyscypliny, musi dostarczyć do organizmu to, co najlepsze - powiedział Maciej Jaśkiewicz, dietetyk i trener personalny.

Ze względu na dużą zawartość białka, jego przyswajalność, wartość odżywczą i niską zawartość tłuszczu, osoby aktywne oraz sportowcy w komponowaniu swojej diety chętnie wybierają chude mięso. Warunki te spełnia wieprzowina produkowana w systemie PQS. Odpowiednie standardy chowu wyselekcjonowanych zwierząt pozwalają na uzyskanie mięsa o niskim otłuszczeniu (certyfikowana wieprzowina zawiera średnio ok. 2,5 proc. tłuszczu, podczas gdy mięso wyprodukowane poza Systemem może mieć go nawet do 5 proc.). Ma to duże znaczenie, gdyż dieta zawierająca zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych może skutkować wzrostem poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie - chorobami naczyniowo-sercowymi.

Jak wynika z badań certyfikowanej wieprzowiny, przeprowadzonych pod kierunkiem dr hab. Agnieszki Wierzbickiej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, mięso PQS odznacza się mniejszą marmurkowatością i otłuszczeniem niż próbki mięsa tradycyjnego. Mięso z Systemu PQS zawiera od ok. 1 do ok. 2 proc. tłuszczu mniej (w zależności od rodzaju elementu kulinarnego) niż mięso pozyskane z hodowli, która nie była poddana wymogom PQS.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agnieszka Wierzbicka RSS ALERT    /    PQS RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • mięśniak 2012-05-25 10:30:24
    Fajne, ale na takie mięsko zwierzątka musiałyby żyć na dziko
  • blogkupca.pl 2012-05-25 10:38:18
    Większych głupot już dawno nie czytałem. Mięso wieprzowe i sportowcy? Proszę nie żartować z poważnych ludzi. Nawet nie wiem co dopisać, bo to wszystko co zostało napisane jest nieprawdą. Każdy dietetyk odradzi wieprzowinę sportowcowi.
  • Embargo z Rosji 2012-05-25 13:43:39
    Ja wszystko rozumiem, że sprzedaż itd. itp. Ale nie róbcie z ludzi idiotów! Białko drobiowe ma optymalny profil aminokwasowy, który zapewnia lepsze przyswajanie białka do organizmu! Proszę napisać jakieś sprostowanie, bo to przecież żenada jest!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.245.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.