Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dietetyk: Twierdzenie, że mięso jest rakotwórcze to mit

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2017, 10:01
Dietetyk: Twierdzenie, że mięso jest rakotwórcze to mit
Anna Jelonek-Radowicka, dietetyk, fot. facebook

- Twierdzenie, że mięso jest rakotwórcze i zakwasza organizm to mit. Zachęcam do rozsądku i unikania monotonii w diecie, a także nieulegania modom - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Radowicka, dietetyk i ambasadorka kampanii promującej System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Jak mówi Anna Jelonek-Radowicka, nie ma badań, które wskazywałyby na rzekomą rakotwórczość mięsa.

- Niestety, słysząc tego rodzaju obiegowe opinie, wiele osób ogranicza spożycie mięsa. Pamiętajmy jednak, że od jedzenia mięsa nie dostaniemy raka, ani nie zakwasi nam się organizm, zwłaszcza jeśli dobrze zbilansujemy samą dietę. Oczywiście, jedzenie wyłącznie mięsa też nie jest wskazane, dlatego naszą dietę powinniśmy uzupełnić warzywami, owocami oraz spożywać pięć posiłków dziennie. Dlatego zachęcam do rozsądku i unikania monotonii diety. Nie ulegajmy modom, idźmy za intuicją organizmu - dodaje.

Ambasadorka kampanii promującej system QAFP przyznaje, że społeczeństwo coraz częściej ma problem z wyborem dobrej jakości mięsa.

- Chcemy uświadomić konsumentów, czym jest ten system i co gwarantuje. Mięso produkowane w Systemie Gwarantowanej Jakości nie zawiera wzmacniaczy smaku, polepszaczy, świnia jest hodowana bez stresu, a mięso jest najwyższej jakości - dodała.

Anna Jelonek-Radowicka przyznaje jednak, że kampania nie jest kierowana do osób, które są wegetarianami lub weganami.

- Jeżeli kupujemy mięso, wybierzmy takie, które jest dobrej jakości i pochodzi od zaufanego producenta. Nie znajdziemy w nim dodatków, wzmacniaczy czy białka sojowego tylko mięso w mięsie. To ważne, bo wciąż możemy spotkać się z produktami mięsopodobnymi. Często też dobrej jakości mięso jest utożsamiane z tym dostępnym na bazarze, które pochodzi nie wiadomo od jakiego producenta i w jakiej temperaturze było przechowywane, a to może stanowić zagrożenie dla konsumenta - dodaje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • niedowiarek 01-10-2017, 14:35:
QMP to drugi taki system zarządzania jakością. Może nawet uwierzyłbym tej specjalistce, ale rozkłada mnie nachalny marketing, tzn. jej bluzka w zwierzaki.
  • Dkj543 29-09-2017, 22:00:
Systemy jakościowe to lipa , jeden wielki przekręt i wiem co piszę bo pracuję w dziale jakościowym, stos dokumentów i tyle, jak ktoś nie wie jak to wygląda w praktyce to właśnie takie głupoty opowiada.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH