Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dietetyk: Włączenie karpia do diety jest wskazane dla wszystkich grup wiekowych

W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, możemy ją dostarczyć w sposób, który nie spowoduje przybrania na wadze. Wystarczy na przykład sięgnąć po mięso karpia, bogate w białko, witaminy oraz tłuszcze o pozytywnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Dietetycy namawiają, by w nadchodzących dniach przemodelować codzienne posiłki tak, by przynajmniej dwa razy w tygodniu w ich składzie znalazła się ryba.

Dietetyk: Włączenie karpia do diety jest wskazane dla wszystkich grup wiekowych
fot. mat. pras.

Autor: informacja prasowa
Data: 28-10-2019, 14:42

Jak przeciwdziałać zmęczeniu w zimne i deszczowe dni jesienne, gdy brakuje nam energii? Specjaliści ds. żywienia mówią, że punktem wyjścia jest dostosowanie diety, w której składzie muszą znaleźć się węglowodany w postaci kasz, białko z ryb oraz witaminy z warzyw i owoców. Wszyscy też wiemy o potrzebie dostarczania składników mineralnych oraz tłuszczów, które nie podnoszą poziomu cholesterolu. Na szczęście na półkach sklepowych w ostatnich latach coraz więcej miejsca zajmuje oferta pełnowartościowych, niskoprzetworzonych produktów żywnościowych. W tym roku fani zdrowej żywności powinni postawić na karpie, z uwagi na ich bogate składniki odżywcze oraz sprzyjający środowisku i samym zwierzętom proces hodowli (free breeding).

- Ryby, w tym karpie, są najlepszym źródłem wysoko przyswajalnego białka zwierzęcego, gdyż wraz z niewielką ilością energii dostarczają stosunkowo dużo protein, co jest ważne szczególnie dla osób mających problemy z nadwagą, a także dla sportowców – mówi dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

- Białka ryb mogą być z powodzeniem wykorzystywane do uzupełniania składu białek mniej wartościowych, np. roślinnych. Co więcej, zawarte w rybach tłuszcze mają działanie prozdrowotne, podczas gdy lipidy mięsa zwierząt lądowych przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych – dodaje Joanna Tkaczewska.

Zawarte w karpiach nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 wspierają odporność organizmu i układ immunologiczny, pomagając w walce z infekcjami, dlatego ich podaż jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym.

- Związki te biorą udział w produkcji eikozanoidów, które w naszym organizmie pełnią rolę neuroprzekaźników zaangażowanych w odpowiedź układu odpornościowego i rozwój lub wygaszanie stanu zapalnego” – tłumaczy dr Tkaczewska.

- Dodatkowo kwasy omega 3 mogą regulować ekspresję genów odpowiedzialnych za regulację układu odpornościowego – dodaje. Co więcej, specjaliści w zakresie żywienia podkreślają, że przeciętnie jeden standardowy posiłek złożony z ryb jest wystarczający do zapewnienia człowiekowi wymaganej, dziennej porcji mikroskładników.

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    karpie RSS ALERT    /    Joanna Tkaczewska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.234.140
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.