Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Do 2020 r. produkcja mięsa w UE wzrośnie tylko o 4 proc., a jego spożycie jedynie o 2 proc.

Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej z grudnia 2010 roku produkcja mięsa ogółem w krajach Wspólnoty będzie rosła średnio o 0,3 proc. rocznie do 2020 r. - informuje Fammu/Fapa.

Do 2020 r. produkcja mięsa w UE wzrośnie tylko o 4 proc., a jego spożycie jedynie o 2 proc.

Autor: Fammu/Fapa
Data: 08-01-2011, 13:35

Pod koniec prognozowanego okresu osiągnie poziom 44,4 mln ton, tj. będzie o 4 proc. wyższa niż w roku 2009.

Sytuacja w produkcji poszczególnych gatunków mięsa będzie kształtowała się w odmienny sposób. W przypadku mięsa wołowego / cielęcego oraz owczego / koziego spodziewany jest spadek do 2020 r. na poziomie odpowiednio 7 proc. oraz 11 proc.

Lepiej wyglądają perspektywy produkcji wieprzowiny oraz drobiu. Wytwórczość obu tych gatunków mięsa zwiększy się do 2020 r. po około 7 proc.

Trzeba jednak podkreślić, że wzrost produkcji mięsa wieprzowego oraz drobiu będzie w dużej mierze zależny od równoległego kształtowania się kosztów towarzyszących produkcji.

Wzrost produkcji tych dwóch gatunków mięsa będzie przede wszystkim wynikiem rosnącej konsumpcji. Do 2020 r. spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca w krajach UE wzrośnie o 2 proc. w stosunku do 2009 r., i wyniesie 85,4 kg / osobę.

Najbardziej zwiększy się spożycie mięsa drobiowego, o ponad 6 proc. do 24,7 kg / osobę. Nieco mniejsza będzie dynamika wzrostu spożycia wieprzowiny, która wyniesie poniżej 5%. Tym niemniej wieprzowina pozostanie najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w krajach Unii, wynosząc 43,3 kg / osobę w 2020 r.

W przypadku mięsa wolowego i cielęcego spożycie obniży się do około 15,4 kg / osobę, a drobiu spadnie do poniżej 2 kg / osobę.

W analizowanym okresie pozycja Unii - eksportera netto mięsa, ulegnie pogorszeniu ze względu na wzrost importu wołowiny oraz drobiu, przy równoczesnym spadku eksportu wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa drobiowego. Import ogółem mięsa wzrośnie o 14 proc., natomiast eksport obniży się o 20 proc.

Tym samym Wspólnota pozostanie eksporterem netto mięsa z nadwyżką w handlu na poziomie około 200 tys. ton. Jedynym gatunkiem mięsa, który zachowa dodatni bilans w handlu będzie wieprzowina.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.176.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.