Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Do 2020 r. spożycie mięsa w UE wzrośnie o 2 proc

  • Autor: PAP
  • Data: 13-01-2011, 13:25

Według prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. spożycie mięsa w krajach UE na jednego mieszkańca zwiększy się o 2 proc. w stosunku do 2009 r. i wyniesie 85,4 kg na osobę. W tym samym okresie produkcja mięsa w Unii wzrośnie 4 proc.

Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej, produkcja mięsa do 2020 r. będzie rosła o 0,3 proc. rocznie i osiągnie poziom 44,4 mln ton - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU).

Unijni eksperci uważają, że w tym okresie spadnie produkcja wołowiny i cielęciny o 7 proc., a mięsa baraniego i koziego - o 11 proc. Natomiast prawdopodobnie więcej o ok. 7 proc. będzie wieprzowiny i drobiu. Ich zdaniem, wzrost produkcji tych dwóch gatunków mięsa, będzie spowodowany zwiększeniem ich konsumpcji. Jednak ostatecznie o tym, o ile więcej będzie wytwarzać się wieprzowiny i drobiu zadecyduje opłacalność produkcji.

Prognozy wskazują, że w 2016 r. Unia przestanie być eksporterem netto drobiu, a stanie się jej importerem. Eksperci szacują, że unijna produkcja wyniesie wtedy 12 mln 256 tys. ton, a spożycie - 12 mln 249 tys. ton. Stopniowe obniżanie eksportu mięsa drobiowego będzie spowodowane umacnianiem się euro oraz rosnącym popytem wewnętrznym - uważają eksperci.

Do 2020 r. najbardziej zwiększy się konsumpcja drobiu - o ponad 6 proc. do 24,7 kg na osobę. Obecnie przeciętny mieszkaniec UE zjada nieco ponad 23 kg tego mięsa rocznie. O 5 proc. zaś wzrośnie spożycie wieprzowiny - do 43,3 kg na osobę. Będzie to nadal najchętniej spożywany gatunek mięsa. Natomiast będziemy mniej zjadali wołowiny i cielęciny, przeciętnie 15,5 kg rocznie.

W tym okresie, spadnie pozycja UE jako eksportera mięsa. Analitycy oceniają, że do 2020 r. import mięsa wzrośnie o 14 proc., a eksport obniży się o 20 proc. Kraje Unii będą kupowały głównie wołowinę i drób, zaś sprzedawały - wieprzowinę.

W 2010 r. przeciętny Polak zjadał 75,5 kg mięsa, w tym 42,5 kg wieprzowiny, 24,5 kg drobiu i 3,4 kg wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH