Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dodatki syntetyczne okazują się bezpieczniejsze od tradycyjnych metod produkcji żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-03-2014, 10:44
Dodatki syntetyczne okazują się bezpieczniejsze od tradycyjnych metod produkcji żywności
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex Plus /fot.żelaznastudio

Zaostrzone normy dotyczące zawartości benzopirenu jest na rękę producentom dodatków typu aromaty dymu wędzarniczego czy podobnych. Tym sposobem wchodzimy w odwieczny konflikt interesów: dodatki syntetyczne okazują się bezpieczniejsze od tradycyjnych metod - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

Jego zdaniem zaostrzenie norm dotyczących zawartości benzopirenu (wielopierścieniowego węglowodoru aromatycznego występującego w dymie wędzarniczym) uderzy głównie w małych, regionalnych producentów, którzy produkują wędliny w sposób tradycyjny i nie będą w stanie przestrzegać wymogów unijnych, co do dopuszczalnego poziomu benzopirenu. - Istnieje obawa, że owi producenci mogą przejść do szarej strefy. Pozostaje też pytanie, co stanie się z regionalnymi produktami tradycyjnymi? Duzi producenci, mający większe możliwości kontrolowania feralnego związku zwiększą swoją przewagę - mówi Mateusz Kowalewski.

Podkreśla natomiast, że dla producentów dodatków typu aromaty dymu wędzarniczego czy podobnych, taka sytuacja jest bardzo na rękę. - Przynajmniej do czasu, kiedy pojawią się kolejne naukowe dane dowodzące czegoś przeciwnego. Gdyby sięgnąć głębiej w historię e-dodatków, okazałoby się, że szereg z nich powstało jako odpowiedź na stosowanie „tradycyjnych" acz nie zawsze zdrowych metod produkowania żywności - mówi prezes Hortimex Plus.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 22:05:
E-dodatki do żywności aplikacja mobilna już w Google Play
by Artmetic.pl :)
  • HK 17-07-2014, 10:45:
Duzi producenci zmieniają przyzwyczajenia smakowe ... Za 20-30 lat większość będzie preferowała aromat dymu wędzarniczego niż naturalnie wędzone wyroby :( Szkoda, bo moim zdaniem wyrobów wędzonych nie jadamy codziennie, ani w ilościach, które mogłyby być szkodliwe
  • bb 29-03-2014, 16:28:
A gdzie w tym wszystkim jest smak?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH