Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa: Jesteśmy skazani na eksport (wideo)

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-09-2016, 10:47
Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa: Jesteśmy skazani na eksport (wideo)
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej. Fot. PTWP

Polskie drobiarstwo z każdym rokiem notuje bardzo dobre wyniki. W szybkim tempie rośnie produkcja oraz eksport, który jest lokowany przede wszystkim na rynku unijnym. Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, podkreśla, że rodzima branża drobiarska jest skazana na poszukiwanie nowych kierunków zbytu. Przyszłością są rynki dalekie.

- Jeżeli chodzi o sytuacje w sektorze drobiarskim obecnie, to można by podsumować to jednym słowem – eksport, eksport i jeszcze raz eksport, który wymaga dużego wsparcia - mówi Dominiak.

- Kolejny rok obserwujemy wzrost produkcji. Zakładamy o 10, może ponad 10 proc. w stosunku do roku ubiegłego, a także patrząc na lata wcześniejsze. Jesteśmy niejako skazani na poszukiwanie nowych rynków zbytu. Unia Europejska już w jakimś sensie nam nie wystarcza. Trafia tam 80-85 proc. naszego eksportu. Jesteśmy zmuszeni do poszukiwania nowych kierunków geograficznych. Mam tu na myśli przede wszystkim kraje trzeci - dodaje dyrektor generalny KRD-IG. 

Łukasz Dominiak przypomina, że Krajowa Rada Drobiarstwa podejmuje intensywne działania promocyjne na takich rynkach jak Chiny z Hongkongiem oraz Wietnam. KRD organizuje także Drobiarstwa w zakresie promocji na takich rynkach jak Chiny z Hongkongiem, Wietnam, czy takie już indywidualne projekty, pojedyncze działania związane chociażby z Tajwanem, czy planowane jeszcze w tym roku działania dotyczące rynku Afryki Południowej. Ostatni region jest zresztą szczególnie perspektywiczny, gdyż jak przypomina Dominiak jest głównym rynkiem zbytu dla całej Unii Europejskiej, która lokuje tam 200 tys. ton drobiu. Także Polska uzyskała w ostatnim czasie dostęp na tamtejszy rynek, dzięki uprawnieniom eksportowym dla pierwszej grupy zakładów.

- Mamy nadzieję, że będzie to następny kierunek eksportu naszego drobiu - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Przypomnijmy, że zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ciągu pierwszego półrocza bieżącego roku wyeksportowano łącznie 467,7 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych. Oznacza to wzrost o ponad 15,6 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Jednocześnie wartość eksportu wyniosła 3,59 mld zł, co stanowi o wzroście o 12,4 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku 2015.  

Materiał wideo powstał podczas debaty ekonomicznej Okrągły Stół ING, zorganizowanej przez ING Bank Śląski oraz redakcję serwisu portalspozywczy.pl i magazynu „Rynek Spożywczy”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH