Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dramatyczna sytuacja polskich producentów jaj

  • Autor: KIPDiP/portalspozywczy.pl
  • Data: 04-06-2013, 16:20
Dramatyczna sytuacja polskich producentów jaj
Producenci jaj są zmuszeni wybijać stada kur, by nie pogłębiać strat

Producenci jaj w Polsce są zmuszeni wybijać stada kur w szczycie nieśności, aby nie pogłębiać finansowych strat. Od wielu tygodni wpływy ze sprzedaży jaj nie wystarczają nawet na zakup paszy - alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).

KIPDiP podkreśla, że żadna z oficjalnie publikowanych opinii nie ukazuje rzeczywistej, niezwykle trudnej sytuacji gospodarczej krajowego sektora jaj spożywczych, spowodowanej długotrwałym brakiem opłacalności produkcji wyniszczającej ekonomicznie producentów.

- Jest to skutek wzrostu kosztów produkcji, spadku cen jaj w Polsce oraz na wspólnym rynku, niskiego popytu na jaja na rynku wewnętrznym i w eksporcie oraz rosnącego importu przetworów z jaj z krajów trzecich - informuje KiPDiP.

Dramaturgię tej sytuacji potwierdzają masowe uboje stad kur. W okresie pięciu miesięcy 2013 roku, na skutek braku możliwości sfinansowania bieżących kosztów produkcji, już dwukrotnie, w marcu i ponownie w maju, miało miejsce przedwczesne wybijanie stad.

Obecna sytuacja jest skutkiem trwającego od 2010 r. rozchwiania produkcji jaj w UE w wyniku przymusowej kosztotwórczej wymiany stanowisk dla kur nieśnych - głównie inwestycji w zakup nowego wyposażenia ferm.
KIPDiP szacuje, że tylko z tego tytułu koszty produkcji jaj wzrosły o około 15 proc.

Producenci jaj musieli zaciągnąć kredyty i wydać od 10 do 20 Euro na dostosowanie jednego stanowiska do wymagań dobrostanu kur bez gwarancji, że unijny rynek zwróci te koszty. Niestety sytuacja na rynku nie potwierdziła wyników badań Eurobarometru, że konsumenci życzą sobie zaostrzenia wymagań dobrostanu i zapłacą więcej za jaja.

W okresie od stycznia do końca maja tego roku o 30 proc. spadły średnie ceny jaj klasy A w zakładach pakowania jaj, zarejestrowane przez Zintegrowany System Rolniczych Informacji Rynkowych.

W tym okresie drastycznie, o ponad 50 proc., spadły także ceny skupu jaj do przetwórstwa, z poziomu 4300 zł/tonę w styczniu 2013 r. do 2000 zł/tonę w ostatnim tygodniu maja. Podobna sytuacja ma miejsce na całym unijnym rynku. Średnia unijna cena jaj ( klasa L i M ) w styczniu ukształtowała się na poziomie 144,33 Euro za 100 kg, a w pierwszym tygodniu maja wynosiła już tylko 120,12 Euro/ 100 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rybnik 05-06-2013, 00:20:
Tak najpierw zakazać mączek mięsno kostnych, później zwiększyć klatki, zakazać GMO a na koniec wydać pozwolenie na import jaj z produkcji bez tych obostrzeń. Nic tylko kochać naszą wspaniałą UE

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH