Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Drożeje mięso drobiowe, ale nadal jest najtańsze

  • Autor: PAP
  • Data: 20-10-2014, 15:03
Drożeje mięso drobiowe, ale nadal jest najtańsze

Od początku tego roku rosną ceny detaliczne mięsa drobiowego. Drób podrożał względem wieprzowiny i wołowiny oraz w stosunku do innych gatunków mięs, ale i tak jest najtańszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)

Mimo to, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. mięso kurcząt było średnio o 2,4 proc. tańsze niż w analogicznym okresie 2013 roku. Pod koniec tego roku przewiduje się nieznaczny spadek cen drobiu, ale ich średni roczny poziom będzie zbliżony do notowanego w 2013 roku. W grudniu 2013 r. kilogram patroszonego kurczaka kosztował średnio (wg GUS) 6,94 zł, piersi indyka - 22,09 zł/kg, a polędwica drobiowa - 18,72 zł/kg.

Eksperci przewidują niewielki spadek cen detalicznych również w pierwszym półroczu 2015 roku.

Relatywnie niskie ceny i łatwość w przygotowaniu tego mięsa w domu sprawiła, że jemy coraz więcej kurczaków czy indyków. W ubiegłym roku przeciętnie konsumowaliśmy 26,5 kg na mieszkańca, tj. o 1,5 proc. więcej niż w 2013 r., podczas gdy całkowite spożycie mięsa zmalało o niemal 5 proc. W rezultacie udział drobiu w konsumpcji mięsa wzrósł do ponad 39 proc.

Instytut prognozuje, że w tym roku spożycie drobiu zwiększy się i wyniesie 26,9 kg na mieszkańca. A w 2015 roku prawdopodobnie będzie ono na poziomie 27,2 kg.

Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2014 r. zostanie wyprodukowane ok. 2 mln 190 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 10 proc. więcej niż rok wcześniej. Import tego mięsa zmniejszy się o 7,5 proc., a eksport zwiększy o 15 proc. i wyniesie 676 tys. ton, co oznacza, że ponad 30 proc. całej produkcji drobiu jest wywożone jest za granicę. Drób - głównie kurczaki - jest przede wszystkim sprzedawany na rynku unijnym, a kupowany jest tam chętnie ze względu na niższe ceny.

Według Instytutu, produkcja mięsa drobiowego w pierwszej połowie 2015 roku może się zwiększyć o 6-7 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2014 roku i wyniesie ok. 1110 tys. ton. W tym okresie eksport może wzrosnąć o 10 proc.

W związku z dobrą sytuacją w branży drobiarskiej, zysk netto firm w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku był wysoki i wyniósł ponad 3,8 proc., co zachęca je do inwestowania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH