Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 07-02-2011, 19:20
Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania wieprzowiny; zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.

W pierwszym tygodniu lutego do Agencji Rynku Rolnego przedsiębiorcy złożyli wnioski o dopłaty do przechowywania 5,8 tys. ton mięsa wieprzowego. W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton - poinformował w poniedziałek wiceszef ARR.

Komisja Europejska zdecydowała 24 stycznia o uruchomieniu tych dopłat ze względu na kłopoty na rynku w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.

Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne, a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.

W ostatnim tygodniu stycznia żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,56 zł/kg. Na przełomie 2010/2011 trzeba było zapłacić przeciętnie 4,06 zł/kg. W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce - według GUS - wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ubr. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni; najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.

Więcej na temat warunków uzyskania dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny można znaleźć na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • marek 08-02-2011, 17:55:
Dziękujemy ministrom za pomoc dla polskich rolników..
  • JACEK 08-02-2011, 14:28:
W czerwcu/LIPEC czeka nas góra mięsa(TANIEGO MIĘSA)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH