REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 07-02-2011, 19:20
Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania wieprzowiny; zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.

REKLAMA

W pierwszym tygodniu lutego do Agencji Rynku Rolnego przedsiębiorcy złożyli wnioski o dopłaty do przechowywania 5,8 tys. ton mięsa wieprzowego. W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton - poinformował w poniedziałek wiceszef ARR.

Komisja Europejska zdecydowała 24 stycznia o uruchomieniu tych dopłat ze względu na kłopoty na rynku w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.

Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne, a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.

W ostatnim tygodniu stycznia żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,56 zł/kg. Na przełomie 2010/2011 trzeba było zapłacić przeciętnie 4,06 zł/kg. W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce - według GUS - wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ubr. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni; najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.

Więcej na temat warunków uzyskania dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny można znaleźć na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • marek 08-02-2011, 17:55:
Dziękujemy ministrom za pomoc dla polskich rolników..
  • JACEK 08-02-2011, 14:28:
W czerwcu/LIPEC czeka nas góra mięsa(TANIEGO MIĘSA)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH