REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Duże zakłady mięsne umacniają pozycje. Średnim będzie ciężko...

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-01-2013, 12:25
Duże zakłady mięsne umacniają pozycje. Średnim będzie ciężko...
prof. dr hab. Andrzej Pisula z SGGW

Duże zakłady mięsne, a zwłaszcza grupy kapitałowe, wzmocnią swoje pozycje na rynku krajowym oraz za granicą. Wykorzystując nowości w zakresie technologii, organizacji pracy oraz marketingu są pozytywnymi przykładami efektów koncentracji, specjalizacji i wprowadzania innowacji. Przykładami takich firm są m.in.: JBB, Sokołów, PINI Polonia czy Tarczyński - mówi w wywiadzie z serwisem portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Wydziału Nauk o Żywności, Zakładu Technologii Mięsa w SGGW w Warszawie.

REKLAMA
- Co czeka branżę mięsną w 2013 r.?

- Optymizmem napawa jedynie fakt, że Polacy nie przestaną jeść mięsa i jego przetworów. Jednak skala spożycia może być w tym roku nieco mniejsza. Podjęte decyzje dotyczące uboju rytualnego, oraz częściowo te mające związek z ustawodawstwem regulującym kwestie GMO w Polsce, a także brak działań związanych z przywróceniem skarmiania zwierząt mączkami mięso-kostnymi, brak decyzji w sprawie uboju gospodarczego, oraz strategii walki z szarą strefą w handlu mięsem, to wszystko oddziałuje przeciwko przemysłowi mięsnemu. Tym samym, zapowiada sie ciężki rok. Zwłaszcza dla średniej wielkości zakładów mięsnych, które walczą obecnie o przetrwanie.

- Czy trudne warunki biznesowe mogą przełożyć się na przyspieszenie konsolidacji branży mięsnej?

- Nie ma żadnych oznak podejmowania działań konsolidacyjnych branży. Wszyscy partnerzy udają, że problemy branży rozwiążą się same - bo mięso i przetwory będą zawsze poszukiwaną żywnością. Problemy poszczególnych zakładów są przyjmowane jako szansa wzmocnienia własnej pozycji w sytuacji znacznej nadwyżki mocy produkcyjnych.

- Widzi Pan szanse na odbudowę pogłowia trzody chlewnej?

- Opracowywany przez grupę ekspertów w projekcie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus" dokument podsumuje sytuację w tym zakresie i przedstawi długą listę niezbędnych działań do odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Główne pytanie, co stanie się z tym dokumentem? Jakie decyzje podejmą resorty rolnictwa, gospodarki i ochrony środowiska? Tymczasem minister Kalemba zapowiedział, że jeszcze w styczniu MRiRW powinno zatwierdzić program odbudowy trzody chlewnej. Według zapowiedzi, będzie on przewidywał wsparcie finansowe, w ramach PROW 2014-2020, dla gospodarstw chcących wyspecjalizować się w produkcji prosiąt. To, co można zrobić w okresie 10-20 lat, eksperci mogą zobaczyć w Niemczech i Hiszpanii. Kraje te odbudowały pogłowie i stały się wielkimi eksporterami wieprzowiny.

- Czy sektorowi mięsnemu zagraża światowy kryzys gospodarczy?

- Tak jak wielokrotnie wypowiadałem się, w warunkach kryzysu najtrudniejszą sytuację będą miały zakłady średniej wielkości, które podjęły działania inwestycyjne, aby sprostać wymaganiom UE, i spłacają kredyty. Rozszerzenie ubojów gospodarczych i MOL utrudniają wykorzystaniu potencjału produkcyjnego i tym samym uzyskania stabilności ekonomicznej. Niechęć do współpracy, np. specjalizacji, wspólnych sklepów itp., jedynie pogłębia trudności.

Duże zakłady mięsne, a zwłaszcza grupy kapitałowe, wzmocnią swoje pozycje na rynku krajowym oraz za granicą. Wykorzystując nowości w zakresie technologii, organizacji pracy oraz marketingu są pozytywnymi przykładami efektów koncentracji, specjalizacji i wprowadzania innowacji. Przykładami takich firm są m.in.: JBB, Sokołów, PINI Polonia czy Tarczyński.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

TARTARCZYNSKI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • POznaniak 13-01-2013, 22:17:
duda jest spadkobiercą czterokrotnego bankruta i nie powinien istnieć, a poza tym mowa jest o zakładach innowacyjnych...
  • Dudowiec 07-01-2013, 09:29:
Kolego MG chodzi o zakłady średnie i duże ..
DUDA jest WIELKI
  • Aldona 07-01-2013, 08:17:
kto płaci za badania jest wymioeniony - pozostali musza czekać w boxach

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH