Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Cedrobu: Warto zwracać uwagę na zawartość mięsa w wyrobie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2012, 11:50
Dyrektor Cedrobu: Warto zwracać uwagę na zawartość mięsa w wyrobie
Aneta Łopacka, dyrektor Działu Technologii i Wdrożeń w Cedrobie

Mimo, że najczęściej decydujemy jaką wędlinę kupić na podstawie jej wyglądu, ja doradzam, aby przede wszystkim zwracać uwagę na procentową zawartość mięsa w wyrobie. To jest jeden z najważniejszych gwarantów wysokiej jakości produktu - mówi Aneta Łopacka, dyrektor Działu Technologii i Wdrożeń w Cedrobie.

Łopacka zapewnia, że w przypadku produktów marki Gobarto wszystkie wędliny posiadają naprawdę wysoką zawartość mięsa. - Przykładem może być szynka tradycyjna, gdzie 100g gotowego wyrubu wyprodukowano z 111g szynki wieprzowej - wskazuje.

Dodaje, że proces tworzenia wędliny i jej receptury jest długotrwały, składa się z kilku etapów. - Pierwszy z nich to sam pomysł na produkt. Wypływa on z działu technologii, który współpracuje bardzo ściśle z działem handlu znającego wymagania rynku i konsumenta. Dział technologii, którym kieruję, tworzy tzw. „środek" produktu. Kiedy mamy pomysł i kiedy już wiemy, że ma to być np. szynka czy kiełbasa to zaczynamy wykonywać wstępną teoretyczną recepturę - tłumaczy dyrektor Cedrobu. - Skupiając się na wyrobach Gobarto mamy jeden cel - mają to być produkty najwyższej jakości. Dobieramy surowiec, a następnie przyprawy. Do tego wybieramy najbardziej odpowiednią obróbkę termiczną. Do każdego produktu i jego receptury podchodzimy indywidualnie. Kiedy już stworzymy produkt teoretycznie, wówczas przenosimy go na produkcję - zaznacza.

Mimo, że produkcja wędlin Gobarto jest procesem zindywidualizowanym w zależności od konkretnego produktu, są pewne standardy. - Na przykład mogę powiedzieć, że kiełbasa powstaje zazwyczaj w dwa dni. Natomiast przy produktach takich jak szynka tradycyjna czy schab tradycyjny proces produkcyjny trwa około tygodnia - mówi Łopacka. - Istnieją takie składowe procesu, przez które każdy produkt musi obowiązkowo przejść. Należą do niego etapy doboru surowca lub przygotowania farszu i wymieszanie z odpowiednimi przyprawami. Do tego należy wspomnieć o proces leżakowania, dzięki któremu mięso nabiera pełni smaku i aromatu - podkreśla.

- Później mamy do czynienia z etapem formowania, nadawania kształtu produktowi. Szynki formujemy za pomocą siatki, np. naszą nowość - szynkę włościańską. Niektóre wyroby jak szynka pieczona czy szynka z liściem zachowują swój anatomiczny kształt. Jeśli ingerujemy w nie, to tylko delikatnie poprzez docięcie lub obrabiamy zbyt dużą zawartość tłuszczu. Po tym etapie wyrób kierujemy do obróbki termicznej - dodaje.

Zwraca uwagę, że w produkcji wyrobów marki Gobarto jej firma stosuje przede wszystkim dwie metody obróbki. - Jedną z nich jest proces parzenia. W jego efekcie powstają delikatne produkty białe np. szynka biała i boczek rolowany. Reszta produktów jest wędzona. W tworzeniu wyrobów Gobarto używamy dymu olchowego, który daje wędlinom charakterystyczny smak - zdradza dyrektor Cedrobu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kajman 24-09-2012, 17:32:
Handlowiec to oszust !!!
A w swojej firmie działają w myśl zasady : ,, sprzedawać to co samo się sprzedaje oraz to czego nie ma''
  • przedstawiciel handlowy 24-09-2012, 16:38:
Zgadzam się, nieudolnosć i częste zmiany handlowców w tej firmie to normalka!
  • Brażysta 23-09-2012, 15:18:
Do przedstawiciela handlowego:
Samo się nic nie sprzedaje;) Dobrze sprzedać to o wiele większa sztuka niż dobrze wyprodukować. A o nieudolności handlowców Cedrobu, zwłaszcza tych na stanowiskach kierowniczych, na rynku krążą legendy.

P.S. Świetnie Pani wygląda, Pani Dyrektor! :)

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH