Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dyrektor Goodvalley: Rozdrobnienie produkcji trzody w Polsce rodzi wyzwania, ale i szanse

- 70 proc. produkcji trzody chlewnej w Polsce odbywa się w niewielkich hodowlach utrzymujących małe stada. Rodzi to wyzwania co do identyfikowalności i jednorodnej jakości w szerokim znaczeniu. Tworzy to także pewne atuty jeżeli udałoby się wykorzystać małą skalę produkcji, która jest obecnie poszukiwana przez konsumenta - mówi Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley.

Dyrektor Goodvalley: Rozdrobnienie produkcji trzody w Polsce rodzi wyzwania, ale i szanse
Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley, fot. farmer.pl

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 06-06-2019, 16:58

Grzegorz Brodziak jest zdania że, aby polska wieprzowina z dodatkowymi walorami jak np. produkcja bez antybiotyków była konkurencyjna, musi dokonać się edukacja.

- Konsument musi mieć świadomość, że takie mięso istnieje oraz jak wygląda cały łańcuch jego produkcji od pola do stołu. W sytuacji rozdrobnionego rolnictwa jest to wyzwanie. Rozwiązaniem byłyby grupy producenckie wyspecjalizowane w poszczególnych sektorach, które mogłyby dotrzeć z przekazem do konsumenta. To zadanie dla całej branży. Produkcja wieprzowiny w Polsce jest rozdrobniona. Co więcej, w ciągu ostatnich 10 lat doszło do redukcji stada o ok. 40 proc. Widzimy wyraźne przejście z produkcji prosiąt na bazie stad matecznych do tuczu nakładczego na bazie warchlaków z Danii sprowadzanych w liczbie 6 mln sztuk rocznie. Straciliśmy fundament produkcji i możliwość objęcia w systemie krajowym całego łańcucha przynajmniej od prosiaka do tucznika. Odbudowa tego systemu jest priorytetem, a dopiero wtedy możemy konkurować cechami dodanymi - dodał.

Dyrektor Goodvalley wskazał, że firma zaadresowała oczekiwanie klienta polegające na ograniczaniu stosowania antybiotyków.

- Podjęliśmy wysiłek hodowlany i organizacyjny żeby produkować wieprzowinę z linii, w której nie używamy antybiotyków w leczeniu. Dziś już w dużej części prowadzimy produkcję w taki sposób żeby w dużej części doprowadzić zwierzęta do uboju i produkcji bez leczenia antybiotykiem, zapewniając im odpowiednie warunki utrzymania i stosowania probiotyków, które je wzmacniają. To się już dzieje. Produkty są w sprzedaży i mam nadzieję, że będą zdobywały coraz większą popularność u świadomych konsumentów - dodał.

Brodziak przypomniał, że 70 proc. produkcji trzody chlewnej w Polsce odbywa się w niewielkich hodowlach utrzymujących małe stada.

- Rodzi to wyzwania co do identyfikowalności, jednorodności jakości w szerokim znaczeniu. Tworzy to także pewne atuty jeżeli udałoby się wykorzystać małą skalę produkcji, która jest obecnie poszukiwana przez konsumenta. Klient szuka określonej rasy, aspektu sielskości rolnictwa mając pewne wyobrażenie jak ono wygląda. Natomiast żeby konkurować i utrzymać produkcję na poziomie zapewniającym zaspokojenie zapotrzebowania konsumenta musimy zwiększać te hodowle. Niestety, spotykamy się z barierami mentalnościowymi prawnymi jeśli chodzi o tworzenie większych hodowli w Polsce - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Goodvalley RSS ALERT    /    Grzegorz Brodziak RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    antybiotyki w mięsie RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    hodowla trzody chlewnej RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.106.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.