Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dyrektor Klastra: Koniunktura sprzyja konsolidacji branży mięsnej

Konsolidacji sprzyja zaostrzająca się konkurencja i związana z tym konieczność obniżania kosztów. Ponadto, jeśli mówimy o procesach konsolidacji sektora przetwórczego, to dodatkowo mobilizującym czynnikiem do takich procesów jest postępująca coraz szybciej konsolidacja sektora dystrybucji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Barański, dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

Dyrektor Klastra: Koniunktura sprzyja konsolidacji branży mięsnej
Na fot. Bogusław Barański, dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego
Bogusław Barański ostrzega, że przetwórcy mięsa będą musieli się zmierzyć z tym, co robią i zapowiadają najwięksi gracze w sektorze handlu detalicznego. Chodzi oczywiście o sieci zagraniczne i coraz silniejsze sieci krajowe. - Z tego punktu widzenia, najbliższe miesiące na pewno będą sprzyjać konsolidacji w sektorze przetwórczym. Czy będą to obok przejęć i fuzji również klastry? To niełatwe pytanie, bo o ile przejęcia i fuzje są niejako wymuszane przez okoliczności ekonomiczne i z reguły stanowią porozumienie się tylko dwóch stron, o tyle inicjatywy klastrowe to sprawa umiejętności spojrzenia w dalszą przyszłość przez co najmniej kilka - kilkanaście podmiotów do tej pory ze sobą niezwiązanych, a jeśli już związanych, to głównie walką konkurencyjną - mówi Barański

Do tego dochodzi sprawa animatora (kierownika) inicjatywy klastrowej, który ma spajać wstępnie ukształtowany zlepek firm w zgrany zespół współpracujący, czy to na rynku (np. wspólny marketing, wspólna dystrybucja), czy też dodatkowo z instytucjami naukowymi, aby zapewnić sobie stały i szybki dopływ innowacji. - Z mojego doświadczenia wynika, a od ponad 6 lat zajmuję się inicjatywami klastrowymi, że w zakresie inicjatyw klastrowych wielkiego przyspieszenia w nadchodzącym czasie nie będzie. No, chyba że Ministerstwo Rolnictwa, odpowiedzialne przecież za podnoszenie konkurencyjności sektora przetwórstwa żywności, wprowadziłoby - śladem Ministerstwa Gospodarki - politykę wspierania klastrów. Jednak na razie nic na to nie wskazuje - zauważa dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego. - Tym niemniej uważam, że agroklastry mają w Polsce przyszłość. Może to być najlepszy sposób na konsolidację firm, które chcą zrobić znacznie więcej, niż mogą w pojedynkę, zachowując przy tym tożsamość i odrębność - dodaje. Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bogusław Barański RSS ALERT    /    Polski Klaster Mięsny RSS ALERT    /    Klaster Polska Wędlina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    klaster RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Rzeźnik 2011-01-11 10:36:05
    Co to jest ten klaster i za co odpowiada jego prezes??? Coś mi się widzi że to kolejna ciepła posadka z kasy ciężko zarobionej przez innych.
  • B. Barański 2011-01-11 13:39:57
    Zapraszam Rzeźnika do kontaktu ze mną. Wyjaśnię na czym polega ten Klaster, jak również kwestię \"ciepłej posadki\". Dane kontaktowe są w redakcji Portalu. Upoważniam redaktorów do udostępnienia ich.
  • dzik 2011-01-11 17:37:57
    Panie Bogusławie proszę się tak nie stresować i przejmować takimi zaczepkami. Rzeczywiście jest ostatnio tak, iż potworzyło się tych klastrów i nie wszystkie stoją na merytorycznie wysokim poziomie. Część z nich nastawiona jest stricte na pozyskiwanie środków UE a zapomniano zupełnie o innych aspektach które winny realizować klastry. Znam takie przykłady gdzie klaster pogrążył się w badaniach naukowych i stanowi tylko przykrywkę do ich finansowania. Efekt jest prosty, wszystkich wrzucają do jednego wora.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.99.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.