Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KPMG: Patowa sytuacja producentów mięsa może potrwać jeszcze wiele lat

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Magda Brzózka
  • Data: 15-02-2013, 14:29
Dyrektor KPMG: Patowa sytuacja producentów mięsa może potrwać jeszcze wiele lat
Piotr Grauer, dyrektor w KPMG

Trudna sytuacja w branży mięsnej w Polsce - przeinwestowanie zakładów mięsnych i działanie wielu z nich na granicy rentowności - potrwa jeszcze wiele lat. Sytuację mogłaby uzdrowić konsolidacja rynku, która napotyka jednak na problemy ze strony właścicieli firm mięsnych - uważa Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.

Jak przypomina Piotr Grauer, w branży mięsnej funkcjonują trzy różne sektory i każdy rządzi się swoimi prawami. Sektor drobiowy rośnie, głównie dzięki eksportowi, ale też wzrostowi spożycia w Polsce. Sektor mięsa wołowego, choć konsumpcja wołowiny w Polsce niemal zupełnie zanikła, ma dość mocną pozycję eksportową, głównie związaną ze sprzedażą do krajów muzułmańskich. Największe problemy ma sektor mięsa wieprzowego.

- To, co było siłą sektora wieprzowiny w czasach komunistycznych, czyli prywatne masarnie, stało się problemem w momencie wejścia na wolny rynek. Okazało się, że mamy na rynku duże rozdrobnienie i silnie zakorzeniony indywidualizm właścicieli firm. W tych firmach jest duża bariera mentalna utrudniająca konsolidację, bo istnieje naturalna niechęć między przedsiębiorcami do takich transakcji, w których należałoby podzielić się kontrolą lub sprzedać swój dorobek życia - mówi Piotr Grauer w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Kolejna sprawa to popyt i podaż. Jak zauważa Piotr Grauer, konsumpcja mięsa wieprzowego od 20 lat jest bardzo stabilna i wynosi ok. 40 kg rocznie na osobę. Eksport wieprzowiny załamał się po kryzysie rosyjskim w 1998 r., na to nałożyło się przeinwestowanie w moce produkcyjne.

- To, co było korzystne dla większości firm z sektora spożywczego, czyli fundusze unijne, okazało się problemem dla branży mięsnej. Wchodząc do Unii Europejskiej większość firm z branży mięsnej dostosowało swoje zakłady do kryteriów unijnych, w efekcie czego nastąpiło też unowocześnienie parku maszynowego i zwiększenie mocy o 50-100 proc. Dzisiaj efekt jest taki, że popyt na te produkty nie zwiększył się, wykorzystanie tych nowych mocy jest na poziomie poniżej 50 proc. i nikomu się to nie opłaca - tłumaczy Piotr Grauer.

Jego zdaniem, drogą do uzdrowienia tej sytuacji mógłby być proces prowadzący do likwidacji nadwyżkowych mocy, jednak właściciele nie chcą likwidować swoich zakładów produkcyjnych.

- Powinno się to odbyć raczej poprzez proces konsolidacji. Jednak przedsiębiorcy nie są dziś skłonni usiąść razem przy stole, żeby o tym ze sobą rozmawiać. Alternatywna droga konsolidacji rynku poprzez przejęcia wymaga kapitału, a dzisiaj na rynku mięsnym nie ma zbyt wielu inwestorów, którzy byliby chętni wyłożyć kapitał. Sytuacja wydaje się więc patowa - mówi dyrektor KPMG.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Miesozerca 18-02-2013, 20:53:
Pomimo ze jestem klasycznym miesozerca, sprzedaż Animeksu amerykańskiej firmie skutecznie mnie wyleczyla. Albo ekologiczne albo wcale. I nie jestem odosobnionym przypadkiem. Polskie jedzenie było najlepsze na świecie. Było ale już nie jest właśnie dzięki takim potentatom od przemysłowej produkcji - dużo i obrzydliwie. Smacznego
  • Taxi-gsm 18-02-2013, 10:32:
No i martwi się bidulek dyrektor KPMG, że nie ma upadłości, a być powinny, że ten prymitywny właściciel zakłądu mięsnego miast nająć KPMG i siąść do stołu i równie wystraszonymi kolegami z branży bronią swych firm i zamiast mięsa konserwują gotówkę. Muszę przyznać, iż powala mnie wiedza i bystrość umysłu dyrektora Piotra G.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH