REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor KPMG: Producenci wieprzowiny coraz częściej zaopatrują się w surowiec z Zachodniej Europy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Magdalena Brzózka
  • Data: 22-03-2013, 11:26
Dyrektor KPMG: Producenci wieprzowiny coraz częściej zaopatrują się w surowiec z Zachodniej Europy
Piotr Grauer, dyrektor w KPMG

Niskie pogłowie trzody chlewnej oraz jej relatywnie wysokie ceny skłaniają producentów do poszukiwania surowca w Zachodniej Europie, głównie w Niemczech i Danii. Jednocześnie, im dłużej będzie trwać proces odbudowy trzody w Polsce, tym bardziej producenci mięsa przestawią się na inne kanały zaopatrzenia - zauważa Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.

REKLAMA

- Hodowla trzody w Polsce jest bardzo rozdrobniona, co ma swoje plusy i minusy. Na przykład, skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji, ale z drugiej strony jest dużo bardziej kosztowna. Już 10 lat temu było wiadomo, że produkcja żywca wieprzowego jest najtańsza w Niemczech i Danii i przez te lata to się nie zmieniło. To była tylko kwestia czasu, by producenci odeszli od mięsa polskiego, droższego, na rzecz tego tańszego - mówi Piotr Grauer.

Jego zdaniem, taki kraj jak Polska powinien mieć swój zasób trzody chlewnej na miejscu, nie tylko z przyczyn patriotycznych ale również ze względu na kwestie bezpieczeństwa żywnościowego.

- Trudno jednak liczyć na to, że - w obliczu otwartego rynku unijnego i bliskości Danii i Niemiec - osiągniemy z powrotem samowystarczalność, nie mówiąc już o eksporcie żywca. To jest problem także intensywności produkcji zwierzęcej - wydaje się, że nie ma zgody społecznej ani kapitału, żeby tę intensywność uzyskać - ocenia dyrektor KPMG.

Kolejną sprawą jest kwestia łańcucha dostaw między producentami trzody a odbiorcami.

- Ten łańcuch został już przecięty przez znaczący spadek pogłowia i im dłużej będzie trwać proces odbudowy trzody, tym bardziej producenci mięsa przestawią się na inne kanały zaopatrzenia, np. zamkną ubój i skoncentrują się na przetwórstwie. Nawet jeśli poziom trzody się odbuduje, to będzie ciężko zagospodarować ten surowiec - tłumaczy ekspert.

Paradoksalnie, jak ocenia, na kryzysie trzody chlewnej sam przemysł mięsny skorzystał, bo ubój mięsa czerwonego był od wielu lat nieopłacalny i stanowił przysłowiową kulę u nogi dla wielu producentów.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hohoł 26-03-2013, 11:26:
Tanie mięso oznacza świeże czy śmierdzące??
A tanie świnki to pewnie te karmione skażoną kukurydzą .
To oznacza że oni są konkurencyjni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Taxi-gsm 22-03-2013, 11:57:
Same mądre i głębokie myśli. A już to połączenie patriotyzmu z trzodą chlewną,, to sam mioduś. A co z przestawianiem się producentów wędlin panie dyrektorze Grauer? Czuć i widać fachowca cyt. ".... skutkuje mniejszym ryzykiem zarażeń, mniejszym uprzemysłowieniem produkcji", cokolwiek by to oznaczało. Aby pisać o branży nie wystarczy internet, niektóre słowa terminy należy rozumieć, powtarzanie nie zawsze oznacza rozumienie.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH