Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KRD: Spodziewamy się dalszego wzrostu eksportu drobiu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-01-2014, 13:37
Dyrektor KRD: Spodziewamy się dalszego wzrostu eksportu drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

W 2014 r. należy się spodziewać dalszego wzrostu eksportu drobiu z Polski. Uczestnicy łańcucha produkcji drobiarskiej wciąż zwiększają skalę produkcji. Niestety marża przez nich osiągana, mam tu na myśli przede wszystkim sektor ubojowy i przetwórczy, jest niska. W tym obszarze widzimy jeszcze wiele do zrobienia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD).

Co najmniej od 2004 r. obserwujemy w Polsce istotny przyrost produkcji drobiarskiej. W ubiegłym roku wyniósł on kilkanaście procent. Jednocześnie cały czas wzrasta spożycie mięsa drobiowego. W tej chwili wynosi ono ok. 27-28 kg rocznie w przeliczeniu na jedną osobę. - To oznacza, iż przeciętny obywatel Polski konsumuje więcej drobiu niż typowy mieszkaniec UE, tj. ok. 23 kg rocznie. Jednakże trzeba zauważyć, że przy tak szybkim wzroście branża drobiarska jest poniekąd zobligowana do poszukiwania za granicą nowych rynków zbytu dla swoich produktów. Dzięki staraniom producentów i przetwórców mięsa drobiowego, przez ostatnie kilka lat wzrost eksportu następuje równolegle do wzrostu produkcji, a nawet nieco go wyprzedza pod względem dynamiki - podkreśla Łukasz Dominiak. - Obecnie wysyłamy poza granice Polski ponad jedną trzecią krajowej produkcji drobiu. Niemniej, w niektórych gałęziach branży, np. w sektorze gęsi wielkość produkcji wysyłanej na eksport wynosi nawet 90 proc. - dodaje.

Ponad 80 proc. krajowego eksportu drobiu trafia na rynki Unii Europejskiej, przede wszystkim zaś do bogatych państw Europy Zachodniej. - Najważniejszymi odbiorcami są dla nas w tej chwili Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Drugi istotny kierunek eksportu stanowią kraje sąsiadujące z Polską, zwłaszcza na południu: Czechy i Słowacja. Ok. 20 proc. polskiego mięsa drobiowego i jego przetworów trafia na rynki państw trzecich. Jesteśmy obecni m.in. na rynkach rosyjskim i ukraińskim. Jednak z uwagi na fakt, że kraje te od kilku lat podejmują inwestycje mające na celu zwiększenie własnych mocy produkcyjnych, sytuacja się zmieniła - tłumaczy dyrektor KRD. - Rosja, która kiedyś była wiodącym importerem drobiu na świecie, znacznie zmniejszyła swoje zapotrzebowanie i zmierza w kierunku samowystarczalności w tym zakresie. Natomiast Ukraina puka już do unijnych drzwi. Tamtejsze zakłady ubiegają się o licencje eksportowe na rynek UE, a pierwsze z nich zgodnie z informacją przekazaną przez Komisję Europejską już uzyskały takie uprawnienia - zaznacza.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH