Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor OSI Poland: Sieci handlowe chcą zwiększyć podaż produktów z wołowiny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-01-2014, 14:13
Dyrektor OSI Poland: Sieci handlowe chcą zwiększyć podaż produktów z wołowiny
Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający OSI Poland Foodworks (fot. materiały prasowe)

Widzimy, poprzez rosnącą liczbę zapytań i rozmów, że polskie sieci chcą zwiększyć podaż i tą drogą sprzedaż produktów z wołowiny - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający OSI Poland Foodworks.

- Zna Pan receptę na przekonanie Polaków do wołowiny?

Wydaje się, że kluczem jest dostępność wysokiej jakości produktów i ich powtarzalność. Wiele osób zwraca uwagę, że cena jest czynnikiem wpływającym na konsumpcję wołowiny. Do pewnego stopnia rzeczywiście, jednak cena dotyczy tańszych asortymentów wołowych. W tej kategorii istnieje przepaść i chyba nie ma szans na powrót wołowiny na stałe, jako dodatku do kiełbas, czy innych wyrobów wędliniarskich. W przypadku rynku produktów luksusowych, a do takich przecież należy wołowina, cena nie jest najważniejszym czynnikiem. Powtarzalność i dostępność produktów oraz upowszechnienie wiedzy na temat sposobów jej przyrządzania będzie generowało wzrosty konsumpcji.

- Musiałaby zwiększyć się podaż wołowiny pakowanej, łatwej do przygotowania...

Taka oferta stanowi dużą część tego rynku na zachodzie. Ważne jest też tworzenie systemów i znaków jakości będących gwarancją dla polskiego konsumenta, że kupują wysokojakościowy produkt. Wołowina to najzdrowsze mięso i jako takie powinno zajmować ważne miejsce w naszej diecie. Widzimy, poprzez rosnącą liczbę zapytań i rozmów, że polskie sieci chcą zwiększyć podaż i tą drogą sprzedaż produktów z wołowiny. Element podaży, powtarzalnej jakości i popularyzowania to najważniejsze czynniki rozwoju tego rynku.

- W jaki sposób Polacy spożywają wołowinę?

Według statystyk około połowa spożycia przypada na świeże mięso wołowe, druga połowa to produkty przetworzone. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że przeciętna waga steka wołowego to 250-300 gramów - statystyczny Polak spożywa 3 steki rocznie! Pamiętajmy również, że większość Polaków jednak steków nie jada, wielu z nas jednak jest klientami w restauracjach typu fast food. Sprzedaż generowana w tych restauracjach odpowiada za 25 proc. spożycia ogółem! Odpowiadając więc wprost na postawione pytanie: Polacy najczęściej spożywają wołowinę jedząc hamburgery, co więcej - niewiele osób zdaje sobie sprawę, że OSI Group jest liderem wśród producentów zaopatrujących światowe sieci fastfood, produkując w Polsce blisko 20 tysięcy ton rocznie.

- A jeśli chodzi o przywołane już steki?

W tym temacie króluje oczywiście polędwica, która jest stosunkowo prosta do przyrządzenia. Steki z polędwicy wołowej wybaczają wiele błędów nawet początkującym kucharzom. Prawdziwym rarytasem jednak, nadal rzadko spotykanym, jest wołowina dojrzewająca. OSI Poland Foodworks wprowadziło dla swoich stałych klientów serię steków z wołowiny dojrzewającej (w tym antrykot, rostbef) i mimo wyższej ceny spotykają się one z dużym zainteresowaniem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH