REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor OSI Poland: Zakaz uboju rytualnego nie ma dla nas znaczenia

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-05-2013, 12:23
Dyrektor OSI Poland: Zakaz uboju rytualnego nie ma dla nas znaczenia
Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający OSI Poland Foodworks

Brak możliwości produkcji w systemie uboju rytualnego nie ma dziś dla OSI Foodworks znaczenia. Nie tworzy problemu ani w wymiarze finansowym, ani społecznym - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający OSI Poland Foodworks.

REKLAMA

Dla OSI Poland produkcja w systemie uboju rytualnego była znaczącą częścią w 2011 roku, kiedy stanowiła niemal jej połowę. Jedynym liczącym się kierunkiem eksportowym była wtedy Turcja. - W związku z faktem, iż Turcja systematycznie podnosiła cła wwozowe i handel stawał się mniej rentowny oraz faktem zwiększenia przez nowy zarząd produkcji o 50 proc., ubój w 2012 roku wzrósł z 32 tys. sztuk do 48 tys. sztuk, począwszy od 2012 roku ubojnia w Chróścinie rozszerzała listę swoich klientów, znajdując nowych odbiorców głównie na rynku europejskim - mówi Antkowiak. - Już w 2012 roku produkcja w systemie uboju rytualnego była śladowa. W kraju ograniczyła się do pojedynczych sztuk na potrzeby hoteli obsługujących klientów ze wspólnot muzułmańskich - wskazuje.

Z końcem lutego certyfikat umożliwiający taką produkcję wygasł. OSI Poland planuje rozważyć działania związane z jego przedłużeniem, gdy Polski rząd umożliwi produkcję. - Postrzegamy jednak produkcję w ramach uboju rytualnego jako jedno z kolejnych możliwości handlowych, a nie w kategorii strategicznego celu - zaznacza dyrektor firmy. - Nie martwimy się o sprzedaż pomimo tego, że również w tym roku zwiększymy produkcję i ubój - dodaje.

- Dodatkowym bezpiecznikiem dla nas i dostarczających nam żywiec hodowców jest fakt, iż jesteśmy częścią międzynarodowej grupy OSI, działającej w 17 krajach świata. Mamy możliwość wykorzystywania kanałów sprzedaży w ramach grupy. Dlatego poza własną produkcją ubojową i rozbiorową, coraz więcej skupujemy i handlujemy samym mięsem - zaznacza Piotr Antkowiak.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ola 07-06-2013, 18:02:
bardzo dobrze!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH