Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Polsus: Aby zwiększyć eksport mięsa, potrzeba wzrostu efektywności produkcji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-01-2011, 11:27
Dyrektor Polsus: Aby zwiększyć eksport mięsa, potrzeba wzrostu efektywności produkcji

Postęp koncentracji, zwiększenie efektywności i wykorzystania mocy produkcyjnych przemysłu przetwórczego zajmie zapewne jeszcze ok. 10 lat. Wówczas będziemy na poziomie obecnych dobrze rozwiniętych krajów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl dr. inż. Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

- W jakiej perspektywie czasowej Polska może znów stać się eksporterem mięsa wieprzowego?

- Przy obecnej strukturze stad i przemysłu przetwórczego trudno spodziewać się radykalnej poprawy sytuacji. Musimy być konkurencyjni cenowo i jakościowo. Postęp koncentracji, zwiększenie efektywności i wykorzystania mocy produkcyjnych przemysłu przetwórczego zajmie zapewne jeszcze ok. 10 lat. Wówczas będziemy na poziomie obecnych dobrze rozwiniętych krajów. Czy zdołamy wejść na stabilne rynki? Musimy jednocześnie rozwijać niszowe produkty o wyższej jakości. Jeśli obecnie najlepsze zakłady bazując na najlepszym surowcu utrzymają swoje przyczółki to mamy szansę na stopniową ekspansję w eksporcie. Ale warunkiem koniecznym o którym nie wspomniałem jest przede wszystkim wzrost produkcji krajowej oraz podniesienie jej efektywności tak aby powstały podstawy do rozwoju eksportu.

- Co najbardziej hamuje rozwój hodowli w Polsce?

- Produkcja trzody w Polsce jest obciążona długoletnią specyficzną polityką ochrony gospodarstw drobnotowarowych. Oczywiście są różne przyczyny takiego stanu rzeczy i nie jest możliwym stwierdzić, że można było ten stan rzeczy łatwo zmienić. Ale szczególne rozdrobnienie produkcji jest faktem i to w szczególny sposób wpływającym na kondycje całej branży. Konfrontacja z rozwiniętą, skoncentrowaną produkcją w UE wykazała z całą surowością słabość naszego krajowego sektora.

- My też się konsolidujemy...

- Koncentracja postępuje obecnie nawet szybciej niż wcześniej. Jednak należy wobec likwidacji wielu stad, dać możliwości rozwoju tym, które pozostają na rynku i dają nadzieje na zwiększanie produkcji. Należy zrewidować procedury udzielania zezwoleń na budowę i rozbudowę chlewni i ułatwić wykorzystywanie pomocowych środków finansowych na ten cel. Podnosić kwalifikacje producentów trzody i otaczać szczególną opieką tych, którzy realizują najtrudniejsze działy produkcji - np. produkcję prosiąt. Wreszcie należałoby się przyjrzeć roli i działaniom urzędników, którzy pracują na rzecz rolnictwa, ale nie w Polsce a np. we Francji aby skorzystać z dobrych wzorców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mariusz 17-01-2011, 09:16:
Jedna z mądrzejszych wypowiedzi na ten temat w ostatnim czasie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.