REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Polsus: Aby zwiększyć eksport mięsa, potrzeba wzrostu efektywności produkcji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-01-2011, 11:27
Dyrektor Polsus: Aby zwiększyć eksport mięsa, potrzeba wzrostu efektywności produkcji

Postęp koncentracji, zwiększenie efektywności i wykorzystania mocy produkcyjnych przemysłu przetwórczego zajmie zapewne jeszcze ok. 10 lat. Wówczas będziemy na poziomie obecnych dobrze rozwiniętych krajów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl dr. inż. Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

REKLAMA

- W jakiej perspektywie czasowej Polska może znów stać się eksporterem mięsa wieprzowego?

- Przy obecnej strukturze stad i przemysłu przetwórczego trudno spodziewać się radykalnej poprawy sytuacji. Musimy być konkurencyjni cenowo i jakościowo. Postęp koncentracji, zwiększenie efektywności i wykorzystania mocy produkcyjnych przemysłu przetwórczego zajmie zapewne jeszcze ok. 10 lat. Wówczas będziemy na poziomie obecnych dobrze rozwiniętych krajów. Czy zdołamy wejść na stabilne rynki? Musimy jednocześnie rozwijać niszowe produkty o wyższej jakości. Jeśli obecnie najlepsze zakłady bazując na najlepszym surowcu utrzymają swoje przyczółki to mamy szansę na stopniową ekspansję w eksporcie. Ale warunkiem koniecznym o którym nie wspomniałem jest przede wszystkim wzrost produkcji krajowej oraz podniesienie jej efektywności tak aby powstały podstawy do rozwoju eksportu.

- Co najbardziej hamuje rozwój hodowli w Polsce?

- Produkcja trzody w Polsce jest obciążona długoletnią specyficzną polityką ochrony gospodarstw drobnotowarowych. Oczywiście są różne przyczyny takiego stanu rzeczy i nie jest możliwym stwierdzić, że można było ten stan rzeczy łatwo zmienić. Ale szczególne rozdrobnienie produkcji jest faktem i to w szczególny sposób wpływającym na kondycje całej branży. Konfrontacja z rozwiniętą, skoncentrowaną produkcją w UE wykazała z całą surowością słabość naszego krajowego sektora.

- My też się konsolidujemy...

- Koncentracja postępuje obecnie nawet szybciej niż wcześniej. Jednak należy wobec likwidacji wielu stad, dać możliwości rozwoju tym, które pozostają na rynku i dają nadzieje na zwiększanie produkcji. Należy zrewidować procedury udzielania zezwoleń na budowę i rozbudowę chlewni i ułatwić wykorzystywanie pomocowych środków finansowych na ten cel. Podnosić kwalifikacje producentów trzody i otaczać szczególną opieką tych, którzy realizują najtrudniejsze działy produkcji - np. produkcję prosiąt. Wreszcie należałoby się przyjrzeć roli i działaniom urzędników, którzy pracują na rzecz rolnictwa, ale nie w Polsce a np. we Francji aby skorzystać z dobrych wzorców.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mariusz 17-01-2011, 09:16:
Jedna z mądrzejszych wypowiedzi na ten temat w ostatnim czasie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH