REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Polsus: Koszty produkcji trzody są istotne, ale nie są wyznacznikiem ceny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-02-2011, 10:16
Dyrektor Polsus: Koszty produkcji trzody są istotne, ale nie są wyznacznikiem ceny
Na fot. Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus

Wiadomo już z podręczników sprzed transformacji, że ceny trzody mają charakter rynkowy i podlegają prawom popytu i podaży. Dotyczy to oczywiście nie tylko tej branży, ale także niemal wszystkich innych gałęzi produkcji, nie tylko rolniczej. Koszty produkcji są oczywiście istotne, ale nie są wyznacznikiem ceny - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr. inż. Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

REKLAMA

Podobne problemy z brakiem zależności między kosztami produkcji a cenami maja zakłady przetwórcze i producenci trzody w innych krajach. - Kryzysy mają zdaniem wielu analityków "czyścić" rynek. Na poprzednim wielkim kryzysie najgorzej wyszła Polska - ocenia Blicharski. - Nasza branża jest rozdrobniona, słaba ekonomicznie i przeciętnie mniej efektywna niż np. w Danii czy Holandii - zauważa dyrektor biura Polsus.

Według danych ZSRIR w tygodniu kończącym się 20 lutego, wieprzowina podrożała o 1,2 proc.

Czytaj też: Minister rolnictwa: Obecny kryzys na rynku mięsa wieprzowego nie wpływa na spadek konsumpcji

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MG 04-03-2011, 07:00:
Hodowco - coś takiego już było. W gospodarce planowej. Nie polecam!
  • hodowcałódzkie 03-03-2011, 14:45:
"Koszty produkcji są oczywiście istotne, ale nie są wyznacznikiem ceny - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr. inż. Tadeusz Blicharski"-mój BOŻE KOCHANY... człowieku przecież ty w ogóle nie masz zielonego pojęcia co sie dzieje u rolników..!!!!!!!!!JAK można powiedziec ze koszty produkcji sa oczywiscie wazne ale nie sa wyznacznikiem ceny! TO PRODUCENT powinien zawsze dyktowac cenę!!! To od producenta zalezy czy na rynku bedzie mięso czy nie..no chyba ze macie zamiar jeść cos z zagranicy! Nie ma roblemu kazdego z osobna jest to wybór..Ale prosze nie mowic ze to nie jest wyznacznikiem cen na rynku! wyznacznikiem jest fakt taki ze producent do kosztów produkcji doklada swoj zysk i za taka kwota sprzedaje ubojni...ubojnia doklada do swoich kosztów zysk i sprzedaje hurtowni, ta robi podobnie i dopiero towar trafia na sklepowe półki!!!!!!!!!! to powinien byc wyznacznik!!!!!!!!
  • polsusolubny 01-03-2011, 10:17:
taxi - ile za kilometr u Ciebie? Ten bełgot możesz sprzedawać w korku podjadając wyborczą i cztając super expres. Jak masz kompleksy inżyniera i doktora - to do nauki. Zrobisz doktorat to i na dyrektora się nadasz.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH