Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Promaru: Nadchodzą wędliny z dodatkami nowej generacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2015, 16:48
Dyrektor Promaru: Nadchodzą wędliny z dodatkami nowej generacji
Paweł Świerkula, dyrektor generalny Działu Dodatków i Materiałów Opakowaniowych firmy Promar (fot. mat.pras.)

Dodatki wykorzystywane obecnie w produkcji wyrobów wędliniarskich mają niewiele wspólnego z tymi, które były stosowane jeszcze kilka lat temu. Szybki rozwój technologii, dostęp do najwyższej jakości surowców i know-how w zakresie ich komponowania, pozwalają nam tworzyć dodatki nowej generacji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Paweł Świerkula, dyrektor generalny Działu Dodatków i Materiałów Opakowaniowych firmy Promar.

- Czy najnowsze produkty kształtujące strukturę wyrobów wędliniarskich różnią się od dodatków sprzed kilku lat?

- Dodatki wykorzystywane obecnie w produkcji wyrobów wędliniarskich mają niewiele wspólnego z tymi, które były stosowane jeszcze kilka lat temu. Szybki rozwój technologii, dostęp do najwyższej jakości surowców i know-how w zakresie ich komponowania, pozwalają nam tworzyć dodatki nowej generacji.

Najciekawsze jest to, że najnowsze rozwiązania funkcjonalne są bardziej ekonomiczne od swoich poprzedników, często mają mniejsze dozowanie a przede wszystkim mają przyjazną dla końcowego użytkownika etykietę. Dodatkowo nasze rozwiązania pozwalają na utrzymanie powtarzalnej jakości wyrobu mięsnego, przy zmiennej jakości surowca mięsnego.

- Jak rozwija się oferta Państwa firmy w tym obszarze?

- Jednymi z najnowszych produktów kształtujących strukturę wyrobów wędliniarskich są dodatki funkcjonalne Promasol generacji R06 stosowane w produktach kutrowanych, jak np. parówki czy w produkcji różnego rodzaju kiełbas oraz wędzonek. Ich zastosowanie pozwala uzyskać wyroby wędliniarskie o lepszych cechach organoleptycznych, jednocześnie powtarzalnych i w coraz bardziej atrakcyjnych cenach.

- W jaki sposób poprawia się właściwości sensoryczne i odżywcze produktów mięsnych?

- Jeśli chodzi o właściwości sensoryczne to posiadamy w swojej ofercie dodatki, które poprawiają i nadają określone właściwości produktom spożywczym. Wspomniane już wcześniej dodatki Promasol, to środki funkcjonalne poprawiające strukturę, barwę, trwałość, natomiast Proaroma – mieszanki przyprawowe, aromaty, marynaty nadają produktom indywidualny profil aromatyczny. Warto dodać, że jeśli chcemy uzyskać optymalną jakość sensoryczną produktów mięsnych, ważne jest nie tylko odpowiednie dobranie komponentów, ale również ich wysoka jakość.

Żywność funkcjonalna, o dodatkowych właściwościach odżywczych i korzystnym działaniu na organizm człowieka, znajduje coraz częściej nabywców wśród osób dbających o formę i zdrowie. Cechy prozdrowotne tego typu produktów kształtuje się poprzez wprowadzenie do receptury składników, które działają w określony sposób na organizm człowieka np. obniżają cholesterol lub wzmacniają odporność. Doskonałym przykładem prozdrowotnego składnika jest błonnik pszenny Promacel. Pochodzący z naturalnego surowca błonnik, pozwala poprawić właściwości sensoryczne różnych produktów, takich jak dania gotowe, kiełbasy, parówki, wędzonki a nawet zupy w proszku. Jednocześnie jest on najbogatszym, dostępnym na rynku, źródłem błonnika pokarmowego, zbawiennie wpływającego na ludzki układ trawienny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH