Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Promaru: W branży mięsnej najważniejsze jest bezpieczeństwo

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-03-2015, 15:04
Dyrektor Promaru: W branży mięsnej najważniejsze jest bezpieczeństwo
Tomasz Bielecki, dyrektor działu sprzedaży maszyn Promar (fot. mat.pras.)

Tylko najbardziej zaawansowane technologie są w stanie umożliwić zachowanie idealnej mikrobiologii przy produkcji wyrobów mięsnych - podkreśla w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Bielecki, dyrektor działu sprzedaży maszyn Promar.

- Obniżanie kosztów produkcji i optymalne wykorzystanie surowca to  kwestie zawsze aktualne w firmach mięsnych. Czy na rynku pojawiają się rozwiązania pozwalające robić to jeszcze skuteczniej niż dotychczas?

- Jestem przekonany, że jest to nieustający proces i każdy wiodący dostawca rozwiązań produkcyjnych stale poszukuje, a następnie wdraża nowości obniżające koszty produkcji i optymalizujące wykorzystanie surowca u swoich klientów, czyli w zakładach przemysłowych. To na dzisiejszym, konkurencyjnym rynku, jest często czynnikiem decydującym, czy na danej półce sklepowej znajdzie się produkt jednego bądź innego producenta. Promar, współpracując z liderami światowymi, styka się na co dzień z optymalizacją kosztów wytworzenia. Precyzyjne porcjowanie i minimalizacja zawracanego surowca w procesie produkcyjnym to podstawowe czynniki kosztotwórcze, bo jak wiemy w naszej branży koszt surowca jest kosztem zdecydowanie największym. Pozostałe czynniki kosztowe, jak koszty pracy, energii, materiałów, wody czy powierzchni produkcyjno-magazynowej, nie mogą jednak zostać i oczywiście nie są pomijane. Na każdym z tych pól działy naukowo-badawcze, konstruktorzy urządzeń dostarczają wciąż nowe, użyteczne i szybko zwracające się rozwiązania przy pełnym spojrzeniu na koszty.       

- Czy można podnosić efektywność nie szkodząc jakości ostatecznych produktów mięsnych?

- Powiem mocniej – moim zdaniem tylko najbardziej zaawansowane technologie są w stanie umożliwić zachowanie idealnej mikrobiologii, większe wydajności pozwalają zminimalizować jednostkowe koszty wytworzenia, ograniczyć straty na każdym etapie produkcji. A dlaczego skuteczniejsze gospodarowanie zasobami miałoby szkodzić produktowi?  

- Technologie mogą sprzyjać powstawaniu nowych koncepcji produktów lub nawet całych kategorii. Czy na rynku mięsa mają miejsce takie innowacje?

- Oczywiście. Idealnym tego przykładem może być produkcja w osłonkach alginianowych. Powstała z kilku powodów – kilkukrotnie niższe koszty w stosunku do jelit naturalnych, pełna czystość mikrobiologiczna, produkt pochodzenia roślinnego, więc możliwość wykorzystania pod każdą szerokością geograficzną i akceptowany przez każdą religię czy kulturę. A z punktu widzenia producenta żywności dochodzą niezwykle ważne dwa dodatkowe czynniki: umożliwienie ciągłej pracy – bez jakichkolwiek przerw oraz pełna powtarzalność produktu końcowego. Firma Hantdmann, którą Promar reprezentuje w Polsce, wprowadziła i upowszechniła tę technologię na skalę przemysłową, a dziś ją widzimy w coraz to nowych produktach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH