Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Promaru: W branży mięsnej najważniejsze jest bezpieczeństwo

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-03-2015, 15:04
Dyrektor Promaru: W branży mięsnej najważniejsze jest bezpieczeństwo
Tomasz Bielecki, dyrektor działu sprzedaży maszyn Promar (fot. mat.pras.)

Tylko najbardziej zaawansowane technologie są w stanie umożliwić zachowanie idealnej mikrobiologii przy produkcji wyrobów mięsnych - podkreśla w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Bielecki, dyrektor działu sprzedaży maszyn Promar.

- Obniżanie kosztów produkcji i optymalne wykorzystanie surowca to  kwestie zawsze aktualne w firmach mięsnych. Czy na rynku pojawiają się rozwiązania pozwalające robić to jeszcze skuteczniej niż dotychczas?

- Jestem przekonany, że jest to nieustający proces i każdy wiodący dostawca rozwiązań produkcyjnych stale poszukuje, a następnie wdraża nowości obniżające koszty produkcji i optymalizujące wykorzystanie surowca u swoich klientów, czyli w zakładach przemysłowych. To na dzisiejszym, konkurencyjnym rynku, jest często czynnikiem decydującym, czy na danej półce sklepowej znajdzie się produkt jednego bądź innego producenta. Promar, współpracując z liderami światowymi, styka się na co dzień z optymalizacją kosztów wytworzenia. Precyzyjne porcjowanie i minimalizacja zawracanego surowca w procesie produkcyjnym to podstawowe czynniki kosztotwórcze, bo jak wiemy w naszej branży koszt surowca jest kosztem zdecydowanie największym. Pozostałe czynniki kosztowe, jak koszty pracy, energii, materiałów, wody czy powierzchni produkcyjno-magazynowej, nie mogą jednak zostać i oczywiście nie są pomijane. Na każdym z tych pól działy naukowo-badawcze, konstruktorzy urządzeń dostarczają wciąż nowe, użyteczne i szybko zwracające się rozwiązania przy pełnym spojrzeniu na koszty.       

- Czy można podnosić efektywność nie szkodząc jakości ostatecznych produktów mięsnych?

- Powiem mocniej – moim zdaniem tylko najbardziej zaawansowane technologie są w stanie umożliwić zachowanie idealnej mikrobiologii, większe wydajności pozwalają zminimalizować jednostkowe koszty wytworzenia, ograniczyć straty na każdym etapie produkcji. A dlaczego skuteczniejsze gospodarowanie zasobami miałoby szkodzić produktowi?  

- Technologie mogą sprzyjać powstawaniu nowych koncepcji produktów lub nawet całych kategorii. Czy na rynku mięsa mają miejsce takie innowacje?

- Oczywiście. Idealnym tego przykładem może być produkcja w osłonkach alginianowych. Powstała z kilku powodów – kilkukrotnie niższe koszty w stosunku do jelit naturalnych, pełna czystość mikrobiologiczna, produkt pochodzenia roślinnego, więc możliwość wykorzystania pod każdą szerokością geograficzną i akceptowany przez każdą religię czy kulturę. A z punktu widzenia producenta żywności dochodzą niezwykle ważne dwa dodatkowe czynniki: umożliwienie ciągłej pracy – bez jakichkolwiek przerw oraz pełna powtarzalność produktu końcowego. Firma Hantdmann, którą Promar reprezentuje w Polsce, wprowadziła i upowszechniła tę technologię na skalę przemysłową, a dziś ją widzimy w coraz to nowych produktach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH