Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektorka ICPPC: Cena pasz bez GMO wzrosłaby około 3 proc.

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2009, 11:27
Dyrektorka ICPPC: Cena pasz bez GMO wzrosłaby około 3 proc.

- W UE coraz więcej krajów domaga się wprowadzenia oznaczeń żywności produkowanej ze zwierząt karmionych paszami z GMO. Najpierw zrobiły to Niemcy, teraz zakaz wprowadza Francja - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jadwiga Łopata, dyrektorka ICPPC, uhonorowana nagrodą Goldmana, czyli tzw. ekologicznym Noblem.

W marcu 2009 Parlament Europejski przyjął poprawkę do wspólnego rozporządzenia PE i Rady UE w sprawie nowej żywości - GMO i pochodzącej ze sklonowanych zwierząt. - Zgodnie z poprawką, produkty pochodzące od zwierząt karmionych genetycznie modyfikowaną paszą, muszą być oznaczone informacją, że zostały w ten sposób wyprodukowane - tłumaczy Jadwiga Łopata. - Dlatego tak ważne jest zachowanie naszego kraju wolnym od GMO. Dzięki temu rolnicy będą mogli dalej sprzedawać swoje produkty jako wysokiej jakości żywność, postrzeganą jako zdrowa i wyjątkowo smaczna - dodaje.

Zdaniem dyrektorki ICPPC, presja konsumentów jest coraz większa i producenci, którzy to widzą, stawiają na żywność dobrej jakości. - W Polsce mając tak dużą szansę na produkcję żywności wysokiej jakości, powtarzamy ciągle, że to niemożliwe bo zbankrutujemy. To są kłamstwa powtarzane przez zwolenników GMO i kilku wielkich producentów, którzy są od nich zależni - uważa laureatka nagrody Goldmana. - Tracimy z roku na rok samowystarczalność żywieniową i to juz powinno być wystarczającym powodem aby wrócić do tradycyjnych pasz - dodaje.

Zdaniem Jadwigi Łopaty, polscy rolnicy mieliby możliwość zarobienia na produkcji tradycyjnych pasz. - Gdyby zaprzestać stosowania genetycznie modyfikowanej soi, cena pasz wzrosłaby około 3 proc. Czy dla zachowania zdrowia i czystego środowiska nie warto zapłacić 3 proc. więcej? - pyta aktywistka proekologiczna. - Polacy już się w tej sprawie wypowiadali. Są gotowi płacić więcej za dobrej jakości żywność. W tak zwanej taniej żywności nie liczy się prawdziwych kosztów - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wac 14-04-2009, 22:17:
Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakazanie wszystkiego co jest w jakiś sposób modyfikowane ludzką ręką. Gdy już nam się to uda, możemy się wszyscy spokojnie położyć i umrzeć śmiercią głodową. Ważne, że będzie naturalnie i "gmo free" :)
  • JW 11-04-2009, 12:33:
Wit 56 - ani we Francji ani w innych krajach UE nie zastąpili. Tylko w jednym kraju UE zakazali, ale nie zastąpili, ale na szczęście na razie się wycofali dopokąd miejmy nadzieję nie będą wiedzieli jak zastąpić.
  • JW 11-04-2009, 12:33:
Wit 56 - ani we Francji ani w innych krajach UE nie zastąpili. Tylko w jednym kraju UE zakazali, ale nie zastąpili, ale na szczęście na razie się wycofali dopokąd miejmy nadzieję nie będą wiedzieli jak zastąpić.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH