Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dyskusja o przyszłości branży mięsnej na COP24 w Katowicach

W jaki sposób producenci żywności mogą minimalizować swój wpływ na środowisko? W którym kierunku powinna rozwijać się branża mięsna i inne tego typu gałęzie gospodarki? Nad tymi oraz podobnymi zagadnieniami debatowali reprezentanci rządów wraz z przedstawicielem polsko-duńskiej firmy Goodvalley. Wystąpienie w ramach szczytu klimatycznego COP24 w Katowicach pozwoliło także na zaprezentowanie opinii międzynarodowej, jakimi innowacjami na rzecz środowisko może poszczycić się polski przemysł mięsny.

Dyskusja o przyszłości branży mięsnej na COP24 w Katowicach
Tom Axelgaard

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 17-12-2018, 18:23

Inwestycje w biogazownie i uprawy oparte o zasady zrównoważonego rolnictwa to tylko niektóre z wielu interesujących przykładów, które zostały zaprezentowane podczas wydarzenia. Jego celem było pokazanie, jak ważną rolę dla ograniczenia emisji gazów cieplarnianych odgrywa współpraca sektora prywatnego oraz dialog pomiędzy nim a decydentami. Reprezentanci rządów z państw kładących nacisk na odnawialne źródła energii: Finlandii, Norwegii i Szwecji skupili się na pytaniach o część działalności firmy, która bezpośrednio oddziałuje na środowisko naturalne. W zakresie ich zainteresowań znalazły się m.in. zagadnienia związane z użyciem surowców wtórnych i możliwych rozwiązań zmniejszających wpływ produkcji na klimat.

- Zredukowanie ilości emitowanych gazów cieplarnianych nie musi wynikać z ograniczania produkcji mięsa, a tym samym zmiany preferencji konsumpcyjnych. Proszę wyobrazić sobie 1000 hektarów kukurydzy, którą karmimy zwierzęta. Pochłania ona ogromne ilości CO2. Oznacza to, że problem leży gdzie indziej. Najbardziej uciążliwy dla środowiska jest sam proces logistyczny – mówił w trakcie swojego wystąpienia Tom Axelgaard z firmy Goodvalley. – Poprzez przeniesienie produkcji zbóż i trzody chlewnej do lokalnych ośrodków ograniczamy liczbę dostaw do minimum. Pozwala nam to już teraz na znaczne redukowanie ilości emitowanych gazów cieplarnianych, a w przyszłości być może przyczyni się do uzyskania ujemnego wskaźnika emisji dwutlenku węgla. Zależy nam też na szerzeniu skutecznych i sprawdzonych rozwiązań w innych częściach świata – dodał.

Międzynarodowe wydarzenie odbyło się pod hasłem „Policy Coherence and Climate Legislation. Private sector in the spotlight”. Jego organizatorem była Rada Nordycka we współpracy z organizacją Haga Inititiative. Oprócz osoby reprezentującej spółkę Goodvalley w spotkaniu wzięli także udział przedstawiciele firm: SWECO, Danfoss, Velux.

- Dialog pomiędzy rządami a sektorem prywatnym stanowi klucz do osiągnięcia kompromisu „klimatycznego” i efektywnych działań na rzecz środowiska. Takie spotkania jak to, przyczyniają się do wypracowania rozwiązań, które pozwolą pozostawić planetę w nienaruszonym stanie dla przyszłych pokoleń. Właśnie w takim kierunku powinna zmierzać branża spożywcza, jak i inne gałęzie przemysłu. Mięso jest niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety. Zamiast całkowicie eliminować je z jadłospisu, powinniśmy produkować je w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku. Nasze metody pozwalają na zapewnienie konsumentom smacznej wieprzowiny, przy minimalnym oddziaływaniu na naturę. Można w dalszym ciągu jeść mięso i troszczyć się o kruchą równowagę klimatyczną wybierając Goodvalley – podsumował Tom Axelgaard z firmy Goodvalley.

więcej informacji:

Tom Axelgaard RSS ALERT    /    COP24 RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    ochrona klimatu RSS ALERT    /    Goodvalley RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.228.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.