Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dziki Trop: Polacy są zmęczeni wyborem między tradycyjnymi gatunkami mięs

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 23-04-2018, 10:19
Dziki Trop: Polacy są zmęczeni wyborem między tradycyjnymi gatunkami mięs
Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop, dyrektor zarządzający Elite Expeditions, fot. Paweł Pawłowski

- Boom na dziczyznę rozpoczął się w momencie, w którym wyraźnie rosnąć zaczęła zamożność społeczeństwa. Wraz ze zwiększającymi się możliwościami finansowymi Polaków wzrosła dostępność takiego mięsa, na które wciąż trzeba wyłożyć parę złotych więcej niż na drób czy wieprzowinę. Do tego dochodzi zmęczenie wyborem pomiędzy tradycyjnymi gatunkami mięs, chęć spróbowania czegoś nowego - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop i dyrektor zarządzający Elite Expeditions.

Grzegorz Malec przyznaje, że możliwości zakupowe Polaków i oczekiwania cenowe producentów dziczyzny zaczynają się spotykać.

- Polacy jeżdżą po świecie, widzą, że ludzie jedzą różne gatunki mięs. Są coraz bardziej otwarci na nowe smaki, jest coraz więcej programów kulinarnych, które pokazują jak przygotowywać dziczyznę. Uważam, że nie należy bać się mieszania różnych smaków, kuchni fusion. Dlatego w naszej ulotce oraz na opakowaniach zamieszczamy naklejkę z bardzo krótkim przepisem, np. na hamburger z jelenia - mówi.

"Dziki Trop" chce zadać kłam twierdzeniu, że dziczyzna jest trudna w przygotowaniu.

- Nie musi być. Jeśli chcemy coś zrobić na szybko, jest to możliwe. I dzięki temu klienci wracają. Poza tym rośnie świadomość zdrowotna Polaków, dotycząca także tego, jak spożycie mięsa wpływa na nasze zdrowie. To jest być może najważniejszy aspekt całej sprawy. Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs, które są dostępne w Polsce. Ludzie mówią nam często, że są uczuleni, nie mogą jeść wieprzowiny czy wołowiny ze względu na obecność antybiotyków czy składniki pasz, których w dziczyźnie nie ma. Nawet lekarze często polecają dziczyznę jako alternatywę i takich klientów mamy sporo. Inni klienci bardzo dokładnie studiują etykiety pytając o dodatki, czy jest glutaminian sodu, fosforany - dodaje.

Malec zauważa, że polscy konsumenci stali się coraz bardziej wymagający.

- To mi się podoba, ponieważ wychodzimy naprzeciw takim oczekiwaniom. Dajemy im mięso, które pochodzi z lasu, zwierzynę, która żywi się tylko tym, co sama znajdzie: grzybami, pędami drzew, ziołami. To mięso ma specyficzny leśny aromat i jest pozyskiwane w sposób najbardziej humanitarny ze wszystkich mięs, które w Polsce jemy. Zwierzyna w momencie zabicia nie wie, czy poniesie śmierć. Nie stresuje się, nie wydziela adrenaliny do krwi i to też ma wpływ na aspekt zdrowotny tego mięsa - dodaje.

Pełna treść rozmowy z Grzegorzem Malcem dostępna jest w naszej Strefie Premium.

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o., która powstała w 1989 roku jako firma rodzinna i do dziś nią pozostała. Spółka prowadzi skup i przetwórstwo dziczyzny od 1995 r., w Zwierzyńcu, na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Obecne moce produkcyjne zakładu wynoszą 2 tys. ton gotowego produktu rocznie.

Elite Expeditions produkuje chłodzone oraz mrożone mięso z jelenia, dzika, sarny oraz daniela, a także wędzone polędwice, szynki, salami, kiełbasy i kabanosy. Produkty Elite Expeditions dostępne są w sieciach handlowych: Lidl, Auchan, Selgros i E.Leclerc. Sklepy Dziki Trop znajdują się w Warszawie oraz Krakowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 24-04-2018, 06:34:
dziczyzna jest skażona ołowiem, nawet najmniejsze ilości ołowiu są śmiertelnym zagrożeniem, ołów z pocisków wydostaje się do mięsa
  • timi 23-04-2018, 12:42:
Pan oczywiście kłamie. "obecność antybiotyków czy składniki pasz"? Drób hodowany w Polsce nie ma żadnych antybiotyków w sobie a pasze są wegetariańskie. Takie teorie firmy typu FARMIO odszczekiwały już publicznie za swoje pieniądze po wyrokach sądowych. Dziczyzna może być niebezpieczna bardziej niż kurczak z fermy. Zwłaszcza jak jest z niepewnego źródła.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 341) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.