Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Dziki Trop: W dyskusji na temat łowiectwa dominują poglądy pseudoekologiczne

- Nie jestem myśliwym, natomiast uważam się dobrego adwokata myśliwych wśród osób, które uważają łowiectwo za coś, co jest powodem do wstydu. Ludzie z jednej strony uważają, że myśliwi to zbrodniarze, a 90 proc. Polaków kładzie codziennie szynkę na kanapkę i je schabowego w niedzielę na obiad. Jest to szczególnie groźne u dzieci, które wyobrażają sobie, że mięso rośnie na drzewie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop i dyrektor zarządzający Elite Expeditions.

Dziki Trop: W dyskusji na temat łowiectwa dominują poglądy pseudoekologiczne
Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop i dyrektor zarządzający Elite Expeditions, fot. PTWP

- Wychowałem się w kulturze łowieckiej i mam do niej ogromny szacunek. W społeczeństwie wiedza o tym, czym jest gospodarka łowiecka jest znikoma. Dominują poglądy pseudoekologiczne typu: powinno się zaprzestać łowiectwa, bo to zbrodnia przeciwko naturze. To hipokryzja- mówi Grzegorz Malec i zwraca uwagę, że myśliwi, aby wejść do lasu z bronią, muszą przejść żmudne szkolenie.

- Muszą zdać wieloetapowe egzaminy, odbyć staż w kole łowieckim co trwa w sumie często kilka lat. Polowania są zgodne z wieloletnimi i rocznymi planami łowieckimi. Mówiąc w dużym skrócie, na podstawie danych wskazujących, ile jest zwierzyny w ogóle, ustala się plan odstrzałów, tak by zachować równowagę w ekosystemie. Oczywiście, ktoś może powiedzieć: Zostawmy to, niech natura sobie sama poradzi. Tylko że człowiek od kilkuset lat tę naturę rozregulowuje poprzez procesy urbanizacyjne, migracyjne, rozwój miast, dróg, infrastruktury. Przez to obszar dla zwierzyny się kurczy i nie jest ona w stanie sama siebie regulować - mówi.

Właściciel "Dzikiego Tropu" przekonuje, że gospodarka łowiecka polega na odpowiednim wyważeniu komfortu człowieka i zwierzyny.

- Zwierzyna musi mieć odpowiednią bazę żerową i może znajdować się w określonej liczbie na określonym obszarze. Po zabiciu zwierzyny, która jest przedmiotem polowania, myśliwy zabiera ją na własne potrzeby albo trafia ona od razu do punktu skupu takich firm jak nasza. Takie punkty wyposażone są w chłodnie oraz odpowiednie zaplecze sanitarne, gdzie zwierzyna czeka na odbiór. Zbieramy ją z punktów skupu, przewozimy do naszego zakładu i przerabiamy - dodaje.

Pełna treść rozmowy z Grzegorzem Malcem dostępna jest w naszej Strefie Premium.

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o., która powstała w 1989 roku jako firma rodzinna i do dziś nią pozostała. Spółka prowadzi skup i przetwórstwo dziczyzny od 1995 r., w Zwierzyńcu, na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Obecne moce produkcyjne zakładu wynoszą 2 tys. ton gotowego produktu rocznie.

Elite Expeditions produkuje chłodzone oraz mrożone mięso z jelenia, dzika, sarny oraz daniela, a także wędzone polędwice, szynki, salami, kiełbasy i kabanosy. Produkty Elite Expeditions dostępne są w sieciach handlowych: Lidl, Auchan, Selgros i E.Leclerc. Sklepy Dziki Trop znajdują się w Warszawie oraz Krakowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Dziki Trop RSS ALERT    /    Grzegorz Malec RSS ALERT    /    dziczyzna RSS ALERT    /    łowiectwo RSS ALERT    /    myśliwi RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    ekologia RSS ALERT    /    wegetarianizm RSS ALERT    /    Elite Expeditions RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • bez mięsa zdrowiej 2018-01-24 11:56:35
    Myślistwo to rozrywka psychopatów, mięso nie jest potrzebne do życia człowiekowi, jest przyczyną epidemii otyłości. Wg najnowszych badań mięso powoduje otyłość tak, jak cukier. Mięso powoduje cukrzycę, wiele rodzajów raka, choroby układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia porównała szkodliwość mięsa przetworzonego do azbestu i od lata apeluje do ograniczenie spożycia wszelkie mięsa. Przemysł mięsny tak jak tytoniowy powinien być opodatkowany na leczenie ofiar. Wg badań wszelkie mięso powinno być bardziej opodatkowane dla ograniczenia jego spożycia i ratowania zdrowia ludzi.
  • Mistrall 2018-01-25 09:30:21
    Nie mam strefy premium, więc nie wiem co gość mówi dalej - ale jego argumenty w opublikowanej, ogólnodostępnej części są po prostu żałosne.
  • pietrek 2018-01-25 12:46:26
    Bądźmy precyzyjni - WHO wypowiadało się w sprawie czerwonego mięsa, czyli nie drób i ryby, i mięsa przetworzonego. Poza tym jak się pisze \"wg. badań\" warto by przytoczyć źródło.
  • kkk 2018-01-26 09:58:54
    Nie myślistwo jest problemem ale niesłuszne przywileje dla jednej, małej grupy społecznej. Do tego las i pola jako miejsce półdzikiej hodowli bydła i trzody leśnej. Jak mówią sami myśliwi zwierz jest dokarmiany przez człowieka i w lecie i w zimie. Problemem są też sposoby \"polowania\" takie jak zwabianie zwierzyny na nęcisko czy polowania (rzeźnia) zbiorowe. Samo polowanie jest ok. Ale myśliwy to człowiek który umie iść za śladem zwierzyny, podejść i zastrzelić a nie strzelić do ruchomego celu na \"polowaniach\" zbiorowych. Sami doprowadziliście do tego że nikt już nie szanuje \"myśliwych\".
  • Basia 2018-01-27 13:35:55
    myślistwo dla zabawy powinno być stawiane na równi z kłusownictwem

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.222.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.